Hlavní obsah

USA chtějí soudit agenturu Standard & Poor´s za špatné ratingy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ratingová agentura Standard & Poor´s oznámila, že očekává civilní žalobu od amerického ministerstva spravedlnosti kvůli vysokému hodnocení hypoték v roce 2007. Právě špatné hodnocení rizikových hypoték bylo před pěti lety jednou z hlavních příčin finanční krize. Agentura ale podle BBC uvedla, že případ nemá žádný faktický ani právní význam.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Vláda se odmítla k případu vyjádřit, ale Standard & Poor´s sdělila, že ji o civilním procesu informovalo ministerstvo spravedlnosti. Předpokládá se, že se k procesu vedeným ministerstvem přidá několik amerických států.

Pro soud se vláda rozhodla poté, co selhala jednání mezi ministerstvem spravedlnosti a agenturou, uvedl list The Wall Street Journal.

Půjde o první proces v proti ratingovým agenturám v USA za jejich jednání před hypoteční krizí.V Austrálii už byla tato agentura odsouzena k povinnosti odškodnit investory.

Agentury čelí tvrdé kritice

Poté, co agentura Standard & Poor´s oznámila, že bude čelit soudu, klesly akcie jejího vlastníka McGraw-Hill Companies Inc. o 14 procent. O deset procent se propadly i akcie ratingové agentury Moody´s. U ní se počítá, že bude druhá v řadě.

Standard & Poor´s i další ratingové agentury čelí tvrdé kritice za to, že přidělovaly nejvyšší ratingové ohodnocení AAA tisícům rizikových hypoték. Byly navíc provázané se společnostmi, které hypotéky a úvěry vydávaly. Agentury se brání tím, že jejich ratingy jsou pouhými názory.

Když se ukázalo, že lidé nejsou schopni hypotéky splácet, v roce 2008 se v USA zhroutil hypoteční trh a následně i trh s nemovitostmi. Už v roce 2011 vyšetřovací komise uvedly, že ratingové agentury byly klíčovým kolečkem v soukolí finanční destrukce, právě ony stály za vznikem hypoteční krize.

Standard & Poor´s už dříve uvedla, že je vyšetřována kvůli ohodnocení rizikových kolaterálních hypoték typu CDO Delphinus v hodnotě 1,6 miliardy dolarů. Za úvěrové deriváty CPDO musí platit odškodné investorům v Austrálii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám