Hlavní obsah

Ukrajina financuje válku proti sobě. Nakupuje ruské LPG

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina sama pomáhá plnit ruský rozpočet tím, že od agresora nakupuje zkapalněný ropný plyn (LPG). Pomáhá tak financovat válku proti sobě, upozornil ukrajinský server Ekonomická pravda. Ruský LPG se na Ukrajinu nedostává přímo, ale přes Evropskou unii, kde neplatí zákaz na jeho dovoz.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Ukrajinští vojáci na frontě u Marijinky v Doněcké oblasti

Článek

V sobotu to budou přesně dva roky od začátku války na Ukrajině. Pokladnice Kremlu i přes řadu západních sankcí však rozhodne nezeje prázdnotou, spíše naopak. Rusku se povedlo většinu sankcí obejít a najít ekonomické spojence v zemích jako Čína, Indie nebo Turecko, které od něj nakupují ropné produkty, a pomáhají tak Rusku tvořit příjmy potřebné k financování války.

Ekonomická pravda ale uvádí, že do seznamu těchto zemí lze paradoxně zařadit i samotnou Ukrajinu. Ta před válkou spotřebovala kolem dvou milionů tun LPG ročně, přičemž podle dat poradenské skupiny A-95 bylo v roce 2021 více než 90 procent LPG dovezeno ze tří zemí: Ruska (42 %), Kazachstánu a Běloruska.

Po vypuknutí války se ale situace dramaticky změnila. Alespoň tedy na papíře, píše Ekonomická pravda. V roce 2023 pocházelo největší množství LPG na Ukrajině z Polska, Rumunska, Litvy a Lotyšska. Přímé dodávky z Ruska nebo Běloruska nebyly žádné.

Nic takového nepotřebujeme. EU neprodlouží smlouvu o tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu

Ekonomika

Jak se však ukázalo, i přes změnu geografie dodávek ukrajinští motoristé v loni nadále jezdili na ruské palivo. V některých měsících podíl autoplynu z agresorské země mohl dosáhnout až 90 procent.

Podle účastníků trhu začaly první šarže zkapalněného plynu, které měly známky ruského plynu, vstupovat na Ukrajinu v říjnu 2022.

„Všechno to začalo v říjnu a listopadu 2022 a v prvním čtvrtletí roku 2023, kdy byl trh zaplaven levným zkapalněným plynem z polských, litevských a lotyšských zásobníků, které dostávaly ruský LPG,“ řekl analytik A-95 Artem Kujun.

V Evropské unii zatím neexistuje zákaz dovozu ruského zkapalněného plynu, ten se tak do unijních zemí importoval bez problémů.

Dodavatelé zpřísněná pravidla obešli

Zpočátku nebyly s dodávkami těchto šarží LPG na Ukrajinu žádné potíže. Ruský zkapalněný plyn byl dodáván na určitou stanici v EU a později byl se znovu vydanými dokumenty dodáván ukrajinským čerpacím stanicím.

Loni v říjnu sice ukrajinské úřady zpřísnily podmínky dovozu a začaly vyžadovat osvědčení o původu zboží, to ale dovoz ruského LPG z EU zastavilo jen dočasně. „V lednu 2024 se na trhu objevily četné nabídky abnormálně levného plynu z Polska a pobaltských zemí. Recept na takový úspěch může být jen jeden: ruský původ,“ míní Kujun.

Podle Oleksandra Sirenka, analytika společnosti Naftorynok, se dodavatelé ruského zdroje rychle přizpůsobili novým pravidlům a naučili se manipulovat s pojmem „výrobce“ a dokumentací o původu. Evropští příjemci ruského LPG podle něj Ukrajině prokazují, že jsou producenty suroviny, protože mají licenci na výrobu ropných produktů. Skutečnost je ale jiná.

„Statistiky ukazují, že společnosti, které vyvážejí plyn na Ukrajinu, dostávají hodně ruského plynu. Naše zdroje říkají, že pravidelně vyrábějí směsi, to znamená, že míchají autoplyn v podivném poměru speciálně pro Ukrajinu. Koupí nádrž plynu ze Spojených států a smíchají ji s ruským LPG v poměru jedna ku devíti. Někdy se nemíchají, ale jednoduše nám prodávají ruské zdroje. Tento systém začal fungovat v lednu a únoru,“ citovala Ekonomická pravda Sirenka.

Experti: Z východu ruský plyn do Česka neproudí

Ekonomika

Výrazný rozdíl v ceně

O tom, že autoplyn opravdu pochází z Ruska, svědčí jeho nízká cena. Rozdíl mezi cenami plynu z USA nebo EU a plynem z Ruska činí 214 dolarů (zhruba 5 tisíc Kč) za tunu, tvrdí Vladislav Koloďažnyj, zakladatel společnosti GT Group, jež dodává zkapalněný plyn na Ukrajinu. „Někteří odběratelé si ve svůj vlastní prospěch ‚nevšimnou‘ rozdílu v ceně ve srovnání s americkým plynem a nezajímají se o povahu takového rozdílu,“ řekl.

Podíl ruského plynu na celkovém dovozu může v tomto roce činit 20 až 40 procent. Začátek roku však není příliš vypovídající, protože spotřeba je v těchto měsících tradičně nižší. Dodávky jsou navíc omezené kvůli blokádě hranic s Polskem a většina ruského plynu z tohoto směru šla na Ukrajinu po silnici, sdělili Ekonomické pravdě účastníci trhu.

„Teď je ideální čas všechno zastavit. Příliv ruského plynu je zatím omezen nízkou poptávkou a blokádami hranic, ale vše se může změnit. Plyn, který je o 200 dolarů za tunu levnější, nemá konkurenci,“ konstatoval Kujun.

Jak to ale udělat? „Ilustrativním případem je pozastavení dodávek ruské motorové nafty, kdy se o to začala zajímat Bezpečnostní služba Ukrajiny a Rada národní bezpečnosti a obrany. Přijali jsme příslušná opatření a všechno se zastavilo,“ navrhl Sirenko.

„Musíme věnovat pozornost místům, ze kterých je autoplyn přepravován. Všechny tyto údaje mají celníci k dispozici. Říká se, že se o situaci zajímá Bezpečnostní služba Ukrajiny, v parlamentu byla zřízena dočasná vyšetřovací komise, ale zatím nedošlo k žádným změnám,“ dodal Kujun.

Rozpočtový deficit Ruska loni mírně klesl, činil 1,9 procenta HDP

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám