Hlavní obsah

Rozpočtový deficit Ruska loni mírně klesl, činil 1,9 procenta HDP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko za loňský rok vykázalo rozpočtový deficit 3,24 bilionu rublů (zhruba 820 miliard Kč), což odpovídá 1,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Na základě předběžných údajů to ve čtvrtek oznámilo ruské ministerstvo financí. Schodek tak mírně klesl ve srovnání s předchozím rokem. Byl však vyšší, než vláda původně plánovala, informuje agentura Reuters.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Rozpočtový plán pro loňský rok předpokládal, že schodek dosáhne 2,93 bilionu rublů. Předloni rozpočtový deficit podle dřívějších údajů činil 3,29 bilionu rublů. Rusko nyní v důsledku války na Ukrajině vynakládá velké prostředky na armádu a zbrojní průmysl.

Rozpočtové příjmy se v loňském roce zvýšily téměř o pět procent na 29,12 bilionu rublů, zatímco rozpočtové výdaje vzrostly o čtyři procenta na 32,36 bilionu rublů.

Ministerstvo financí ve čtvrtek uvedlo, že příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu se vloni snížily zhruba o 24 procent. Tento pokles však kompenzoval nárůst ostatních příjmů o 25 procent.

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu vloni klesly téměř o čtvrtinu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám