Hlavní obsah

Tržby obchodníků v září stagnovaly, lockdown přišel až na konci října

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tržby obchodníků v září stagnovaly. Meziročně se zvýšily o 0,4 procenta. Vyplývá to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Výrazný nárůst nicméně zaznamenal internetový prodej.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Růst maloobchodních tržeb

Článek

„Prodej prostřednictvím internetu dosahoval dvouciferného růstu ve všech měsících letošního roku. Naopak tržby prodejen oděvů a obuvi letos meziročně vzrostly naposledy v lednu, od té doby vykazují meziroční pokles. Také tržby za prodej a opravy motorových vozidel jsou v letošním roce nižší než loni,“ upozornila šéfka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Méně než v září loňského roku se prodávaly výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, a to o 3,0 procenta. Pokles o 18 procent zaznamenaly tržby prodejců oděvů a obuvi.

Nespecializovaným prodejnám potravin klesly tržby o dvě procenta, specializovaným o čtyři procenta.

Restaurace jsou bez tržeb, kuchaři odcházejí

Ekonomika

Meziměsíčně tržby v září obchodníkům klesly o 0,4 procenta. Za celé třetí čtvrtletí se tržby v maloobchodě meziročně zvýšily o procento.

Na červenec a srpen připadalo rozvolňování epidemiologických opatření. V září se stále více hovořilo o druhé vlně, nicméně k restrikcím vláda sahala až později. Negativně tak tržby mohly ovlivnit spíše strach, obezřetnost nebo nižší příjmy zákazníků.

„Od příštího měsíce však prodeje opět propadnou z titulu opětovného plošného uzavření řady provozoven, ačkoli dopad bude ještě mírnější, jelikož k uzavření došlo až v závěru měsíce,” doplnil hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám