Hlavní obsah

Výhra Trumpa potěšila farmaceutické firmy, akcie prudce posílily

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie amerických farmaceutických a biotechnologických firem po výhře republikána Donalda Trumpa v prezidentských volbách posílily o víc než deset procent. Firmy se přestaly bát regulace cen léků, kterou slibovala Hillary Clintonová. Trumpova politika by také mohla usnadnit fúze farmaceutických společností, napsala v pátek agentura Reuters.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Čerstvě zvolený americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií v Senátu

Článek

Index biotechnologických firem na americké burze Nasdaq ve středu po oznámení Trumpova vítězství posílil najednou o devět procent, ve čtvrtek pak ještě přidal 1,5 procenta.

Akcie farmaceutické firmy Pfizer zahájily středeční obchodování růstem o 9,4 procenta, ve čtvrtek posílily o 4,3 procenta.

I když i Donald Trump v kampani prohlásil, že je třeba řešit rychlý růst cen léků, demokratická kandidátka Hillary Clintonová byla mnohem adresnější. Jmenovala například firmu Valeant, která před časem čelila kritice po zdražení léků na srdce, nebo Mylan – ta vyrábí třeba rozšířený lék na bolest Brufen. Clintonová označila ceny léků za „nemravné“ a hlásala, že zakročí proti „okrádání“ pacientů.

Firmám z oboru by také podle analytiků oslovených Reuters mohla pomoci Trumpova politika v oblasti daní. Sliboval, že chce s Kongresem jednat o snížení daní firmám, které převedou do USA hotovost ze zahraničí. To by se mohlo týkat právě firmy Pfizer, která má v zámoří přes 80 miliard dolarů, jež se chystá její šéf Ian Read repatriovat do vlasti.

Příliv hotovosti, růst cen akcií a volnější regulace by také mohly usnadnit prodeje a fúze farmaceutických firem – na trhu se vyjednává o několika transakcích v hodnotě desítek miliard dolarů, uzavírá Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám