Hlavní obsah

Trump oznámil další desetiprocentní cla na čínské zboží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek uvedl, že od 1. září USA uvalí desetiprocentní clo na čínské zboží v objemu 300 miliard dolarů. Podle něj Čína nesplnila své sliby. Peking chce podle Trumpa opět upravit dohodu o vzájemném obchodu a nenakupuje americké potraviny, jak v minulosti slíbil.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Čína souhlasila, že koupí velké množství amerických zemědělských produktů, ale neudělala to. Navíc můj přítel prezident Si, řekl, že zastaví prodej (syntetického opioidu) fentanylu do Spojených států, ale to se nikdy nestalo a mnoho Američanů dále umírá! Obchodní jednání pokračují a během nich Spojené státy uvalí 1. září malý dodatečný tarif ve výši 10 procent na zbylé zboží a produkty v objemu 300 miliard dolarů, které přicházejí z Číny do naší země,“ naspal Trump na svém twitterovém účtu.

Dodal, že další zboží v objemu 250 miliard dolarů dál podléhá clu ve výši 25 procent.

Trump rozhodl o nových clech poté, co se z Číny vrátili američtí zástupci, kteří jednali od budoucí obchodní dohodě. „Před třemi měsíci jsme si mysleli, že budeme mít dohodu s Čínou, ale bohužel se Čína rozhodla před podpisem dohodu změnit,” postěžoval si americký prezident na čínský přístup.

Na závěr Trump dodal: „Těšíme se na pokračování našeho pozitivního dialogu s Čínou o vzájemné obchodní dohodě. Máme pocit, že budoucnost mezi oběma zeměmi bude velmi světlá!“

V květnu Trump eskaloval napětí mezi oběma zeměmi, když oznámil zvýšení cel na čínský dovoz v objemu 200 miliard dolarů (4,5 bilionu korun) ročně z 10 na 25 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám