Hlavní obsah

Továrna na superby v Turecku nebude, rozhodl Volkswagen

Novinky, bož

Německý automobilový koncern Volkswagen zastavil svůj plán na stavbu nového závodu v Turecku. Ve středu o tom informoval server listu Handelsblatt. V továrně v Manise poblíž Izmiru se měly vyrábět automobily Volkswagen Passat a Škoda Superb.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Centrála Volkswagenu ve Wolfsburgu

Článek

„Kontext je zhroucení poptávky po automobilech v důsledku koronavirové krize,“ uvedl koncern ve středu.

Kvůli plánu spolu v loňském roce jednali šéf představenstva Volkswagenu Herbert Diess s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem. Předseda dozorčí rady se měl zase v červenci 2019 sejít s představiteli tureckých odborů, kteří dali projektu údajně zelenou.

Bílá ruka pošťuchuje muže tmavé pleti. Volkswagen se omluvil za reklamu

Ekonomika

Teď je však všechno jinak. „Výstavba dodatečných kapacit není za dnešního poklesu nutná,“ zdůvodnil koncern změnu postoje. Ankara zrušení projektu ze strany wolfsburského koncernu potvrdila.

V Česku se chystaná výroba superbů v tureckém závodě stala terčem kritiky kvůli turecké invazi v severní Sýrii. „Tureckem jsou pošlapávány základní principy a Německo řekne, že dá embargo na zbraně, ale zároveň se dozvídáte, že příští Škoda Superb, naše vlajková loď, se bude vyrábět v Turecku,“ nechal se tehdy slyšet ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám