Hlavní obsah

Teplo pomohlo doplnit zásobníky plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naplněnost zásobníků plynu v Česku dosáhla na Silvestra 86,31 procenta. Od 21. prosince se kvůli teplému počasí dařilo plnit zásobníky každý den, před Vánoci činila naplněnost 83,73 procenta. Vyplývá to z dat Gas Infrastructure Europe – AGSI+, která jsou zveřejňována s dvoudenním zpožděním.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Technologie nad podzemními zásobníky zemního plynu v Hájích u Příbrami

Článek

Podle dat bylo v poslední den roku v zásobnících přibližně 32 terawatthodin (TWh) zemního plynu. Tempo jejich plnění bylo v uplynulých dnech násobně vyšší, než kolik se z nich čerpalo.

Podle ředitele strategie společnosti EGÚ Brno Michala Macenauera se v minulých dvou týdnech podařilo výrazně zvýšit dovoz plynu, což souviselo s oteplením i v dalších zemích Evropy a s relativním dostatkem plynu na trhu. Například sousední Německo má opět zaplněné zásobníky plynu z více než 90 procent. Z poměrně krátkého období ale nelze příliš usuzovat, protože klima se může kdykoli změnit.

Plyn dál zlevňuje

„Podstatné je, že bychom tak jako tak měli především maloodběratele plynu inspirovat a přemlouvat k co nejvyšším úsporám, protože nejde jen o nynější topnou sezonu, ale i o tu další, a tam vidíme potenciálně vyšší riziko problémů, protože ruského plynu bude v systému velmi málo,“ řekl Právu Macenauer.

Češi pokračují v úsporách. Spotřeba plynu výrazně klesla i v prosinci

Ekonomika

Zemní plyn do Česka fyzicky teče přes Horu Svaté Kateřiny, Brandov a Waidhaus, což jsou toky z Německa a jedná se o plyn norský nebo ze zámoří. „V některých dnech teče do Česka i přes Lanžhot plyn původem z Ruska,“ upřesnil Macenauer. Odhaduje, že množství plynu v zásobnících bude během topné sezony kolísavě ubývat.

Topnou sezonu bychom podle Macenauera měli přestát bez potřeby omezovat nuceně spotřebu plynu.

„Pokud nebude v Evropě výrazná zima, což by vedlo ke zvyšování spotřeby tepla a tím zemního plynu v plynových zdrojích, a nenastanou delší období bezvětří, což má velký vliv na výrobu elektřiny ve větrných parcích, které jsou velmi výrazné především v Německu, či sníženého osvitu s vlivem na výrobu elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách. To by vedlo k větší potřebě vyrábět ze zemního plynu elektřinu,“ poznamenal Macenauer.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh v pondělí v první obchodní den nového roku pokračovala v poklesu. Dopoledne vykazoval kontrakt na dodání v únoru v uzlu TTF pokles o více než sedm procent a cena se tak dostala k 70 eurům (1692 Kč) za megawatthodinu (MWh). Posléze se sice cena zvýšila, avšak i tak se jednalo o sestup z poslední hodnoty.

Plyn je nyní nejlevnější od druhé poloviny loňského února, tedy od doby, kdy Rusko napadlo Ukrajinu.

Na fakturách se ale lidem aktuální zlevnění bezprostředně neprojeví. Obchodníci nakupují plyn s předstihem a ceníky upravují naopak se zpožděním. Pokud by se však současné nižší ceny udržely, dávalo by to naději na možné zlevnění plynu i elektřiny do budoucna.

Plynová krize se podle odborníků může příští zimu opakovat

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám