Hlavní obsah

Středula: Do stávky se zapojí desítka svazů včetně dopravního

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do pondělní výstražné stávky proti vládní politice se zapojí desítka odborových svazů včetně dopravního. Na tiskové konferenci to v úterý uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Minimálně v části Česka by tak mohlo dojít k omezení dopravní obslužnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Článek

„Zásadním způsobem se zvětšil počet těch, kteří se přímo zapojí do stávky. Původně byly avizovány čtyři odborové svazy,“ řekl Středula. Jednalo se o odborové svazy Kovo, státních orgánů a organizací, odborářů z dřevozpracujícího průmyslu a školství.

„V této chvíli je nárůst násobný. Do stávek se přímo zapojí odborový svaz potravinářského průmyslu, vysokoškolský odborový svaz, kultury, knihoven a dopravy,“ vypočítával Středula, šéf ČMKOS, která zastřešuje na 270 tisíc odborářů z 31 svazů.

Podle Středuly se do stávky zapojí desítka svazů a více než polovina členů odborů. „Vypadá to, že ta stávka se bude týkat části jižních Čech od 00:00 do 12:00. Ale všichni budou včas informováni,“ upřesnil případná dopravní omezení kvůli stávce.

Jedna z největších stávek škol za třicet let je na spadnutí

Domácí

Doposud byly avizovány pouze stávky ve školství a v průmyslových podnicích. Ve firmách mají být pouze hodinové od 12:00. Ve školství celodenní. V pondělí by měla proběhnout i demonstrace v Praze.

„Do důchodu po sedmdesátce“

Odborářům vadí například důchodová reforma, vysoká inflace nebo to, že doposud není jasno, o kolik se zvýší minimální mzda.

„Nesouhlasíme s verzí důchodové reformy, kterou předložil ministr práce Marian Jurečka. Vadí nám například nekonečný věk odchodu do důchodu, je pro nás nepřijatelný,“ řekl Středula.

Jurečka (KDU-ČSL) totiž navrhl, aby se věk odchodu do důchodu nezastavil na současných plánovaných 65 letech, ale má se řídit věkem dožití.

„U ročníků narozených před rokem 2005 by mohl přesáhnout sedmdesát let,“ varoval Středula. „Nebyla opět předložena žádná úprava předčasných důchodů pro náročné profese,“ dodal.

Inflace se podle odborů nebude příští rok pohybovat na dvou až třech procentech, jak předpokládá například centrální banka.

Mohla by podle nich být až šest procent. „Kumulovaná inflace za rok 2021 až 2024 dosáhne hodnoty převyšující 40 procent. Vláda nekoná,“ dodal Středula.

Jak postupovat v případě stávky? Ministerstvo zveřejnilo informace pro ředitele škol

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám