Hlavní obsah

Jedna z největších stávek škol za třicet let je na spadnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do stávek v mateřských, základních a středních školách se zapojí minimálně polovina z nich, většina zavře úplně. Protest může zvrátit pouze jednání ministra školství Mikuláše Beka (STAN) s koaličními lídry a následná schůzka s odborovými předáky.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

„Víme, že se do stávky chystá polovina škol a většina z nich zavře úplně. Ta naštvanost je taková, že to bude hodně vidět. Bude to jedna z největších stávek, jakou jsme kdy vyhlásili,“ řekla v pondělí Právu místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Odbory doporučují stávkovým výborům, aby o rozsahu stávky informovaly ředitele nejpozději ve středu. V mnoha školách ale už mají o rozsahu stávky jasno.

Rozhodne se dnes

„Počet škol, které se v Libereckém kraji do stávky zapojí, neustále narůstá. Jde o celé spektrum případů. Od škol, které se zapojí celé, přes ty, které se zapojí částečně, až po ty, které stávce jen vyjádří podporu. To se týká především školek, které budou o stávce informovat, ale zůstanou otevřené. Trošku převažuje počet škol, které budou v pondělí zavřené,“ popsala v pondělí situaci Právu Helena Svobodová, která organizuje školské odbory v Libereckém kraji.

Odbory, svaz obcí a většina krajů nesouhlasí se škrty v objemu hodin ve školách

Věda a školy

V Lounech ještě zaměstnanci většiny škol vyčkávají, tři školy jsou připraveny zavřít. „Vedení škol, které by do stávky vstoupily, již komunikuje s rodiči. V době stávky o děti nebude postaráno,“ informoval mluvčí lounské radnice Marcel Mihalik.

Bek se pokusí vyjednat v úterý v koalici peníze pro školství navíc. Podle jeho slov by stačilo pět miliard korun. Jinak hrozí, že se bude muset seškrtat minimálně osm tisíc pozic nepedagogických pracovníků. Mezi ně patří školníci, kuchařky, uklízečky, účetní či hospodářky. Zároveň je ve hře snížení počtů hodin výuky.

Odbory se berou hlavně za nepedagogické pracovníky, ale zároveň se obávají snížení kvality výuky. Ministr se s nimi sejde po jednání s koaličními špičkami. A večer oznámí, kam jednání dospěla.

Jedna z největších českobudějovických škol, ZŠ Pohůrecká, se chystá zajistit hlídání jen pro děti 1. a 2. tříd do 13 hodin. „Pro tyto děti bude zajištěna provizorní strava formou studené kuchyně, třeba bageta. Pro ostatní třídy dohled zajištěn není,“ řekla Právu ředitelka školy Dana Walterová.

Školy, které zůstanou jen částečně v provozu, musí totiž zajistit stravování. A právě nepedagogičtí pracovníci, mezi něž kuchařky spadají, mají kvůli poklesu už tak nízkých platů k protestům silný důvod. Ovšem jejich postoje se různí. Například některé mají mzdy tak nízké, že i pokles o jednodenní sazbu je odrazuje.

Třeba na ZŠ Jana Šoupala v Ostravě-Porubě ředitel Milan Chalupa počítá s tím, že bude muset v pondělí 27. listopadu školu zavřít. Ke stávce se připojili všichni pedagogové. „Ale nepedagogičtí pracovníci stávkovat nechtějí. Jako důvod uvádějí to, že by přišli o peníze za ten jeden den,“ přiblížil Právu.

Zato na Gymnáziu Dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi chce stávkovat jen 13 kantorů, ale ve výdejně obědů se stávka chystá. „U kuchařek je situace velmi špatná a je to u nich pochopitelné,“ řekl Právu ředitel gymnázia Petr Dostál.

A třeba v Jihlavě chtějí stávkovat hlavně kuchařky. Podle vedoucího odboru školství jihlavského magistrátu Tomáše Koukala zvažuje stávku několik jídelen, ale pedagogové se chystali aktivně zapojit jen v jedné základní a jedné mateřské škole.

Protestují i ředitelé

Ve Zlínském kraji budou stávkovat i mnozí ředitelé. „Nejlepší stávka je taková, která je nakonec zrušena a dojde k dohodě. Jak to dopadne, zatím nevíme,“ sdělil šéf krajských školských odborů Pavel Štěpán.

„Ozývají se i ředitelé škol, jakým způsobem se mohou ke stávce připojit i oni. Mají odpovědnost za svěřené školské zařízení. Proto jim radím, ať se podepíší pod stávkový arch, ale zároveň ať se po celou dobu postarají o zajištění bezpečnosti na pracovišti,“ uvedl.

Drtivá většina zaměstnanců nenastoupí v pondělí do Fakultní základní školy ve Stupkově ulici v Olomouci. „Výuka asi bude zrušena a škola uzavřena,“ řekla Právu ředitelka školy Iva Pospíšilová s tím, že se nepočítá ani s hlídáním dětí. „To by pak nebyla stávka,“ poznamenala.

„Víme z jednoho místa o tom, že tamní vedení školy stávce příliš nefandí. Je to ale úplná výjimka. Tím, že to má být stávka proti systému, proti omezení financí na asistenty pedagogů nebo proti škrtům u nepedagogických pracovníků, tak se k tomu pozitivně staví většina ředitelů,“ uvedla liberecká odborářka Svobodová.

Šéf školských odborů oslovuje v dopise rodiče. Vysvětluje důvody stávky 27. listopadu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám