Hlavní obsah

Stávkovat proti vládě budou zdravotníci i úředníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odbory před pondělními protesty stupňují svůj tlak na vládu. Do stávky se podle nich zapojí zdravotní sestry a zdravotníci v řadě nemocnic, ale i úředníci České správy sociálního zabezpečení a Úřadu práce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demonstrace odborů proti vládě Petra Fialy (ODS) už se několikrát uskutečnily. Například v červnu v Ostravě-Vítkovicích

Článek

Stávkovat budou také zaměstnanci nejvýznamnější české firmy Škoda Auto a stovky dalších průmyslových podniků. Celkem, i s personálem škol, se mají do protestu zapojit statisíce lidí.

„Určitě už dnes vím, že se ke stávce v Praze připojí Všeobecná fakultní nemocnice, Bulovka, vinohradská nemocnice. Z krajů jsou to třeba nemocnice v Jihlavě, Jihomoravském kraji, Jihočeském kraji, Pardubickém kraji, speciální akci bude pořádat nemocnice Tábor,“ řekla Novinkám předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Stávky se přitom nebudou týkat akutní péče.

„Dohodli jsme se s kolegy, že tam, kde přeruší práci a mají objednané pacienty, je zvládnou vyšetřit v rámci daného dne. Nikomu nebudou psát, že ho odsouvají,“ upřesnila. Většinou si tak podle ní stávkující naplánují čas pro stávku od 12 do 13 hodin, kdy část z něj zabere jejich přestávka. „Pokud pak bude někdo objednaný třeba na půl jednou, počká na vyšetření do jedné. V některých zařízeních budeme mít protestní shromáždění,“ dodala Žitníková.

Pavel podepsal konsolidační balíček, důvody vysvětlil ve videu

Ekonomika

Podle předsedy Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavla Bednáře se chystají stávkovat i lidé na úřednických pozicích. „Třeba u Úřadu práce, u České správy sociálního zabezpečení,“ řekl. Některé úřady vyhlásí jednohodinovou stávku, některé dokonce celodenní. Konkrétní seznam ale zatím nemá.

Neznamená to přitom nutně, že by se zavřely přepážky pro lidi, na dané pobočce může stávkovat jen část lidí. Naopak by neměli demonstrovat třeba zaměstnanci České pošty. Ti se k protestům připojí jen symbolicky.

„Odstavíme agregáty“

Do pondělní stávky proti krokům vlády se pak podle Průmyslové aliance odborových svazů zapojí hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu.

Mezi těmi, kdo budou v rámci podniků nejvíce viditelní, budou pracovníci ze Škody Auto, a to ze všech tří jejích tuzemských závodů. Zaměstnanci z pondělní ranní směny o hodinu dřív opustí svá pracoviště a o hodinu si zkrátí směnu. Pracovníci z odpolední směny by zase měli nastoupit o hodinu později. Na protest proti konsolidačnímu balíčku chystají řehtačky, trubky, píšťalky, transparenty a v pondělí mezi 13. a 15. hodinou uskuteční protestní demonstrace.

„Zdůrazňujeme, že stávka není namířena proti zaměstnavateli,“ uvedly odbory v týdeníku Škodovácký odborář. „Nesouhlasím s vládním balíčkem a omezováním zaměstnaneckých benefitů,“ uvedl například k tomu zástupce zdejších odborů Aleš Křováček. „Místo hledání sofistikovaných řešení si vláda vybrala jednoduchou cestu a rozhodla se co nejvíce naložit těm, kteří poctivě celý život platí daně,“ přidal se další odborář Petr Harant. Proti vládním opatřením se vymezila i sama fabrika. A to například v oblasti benefitů.

V Moravskoslezském kraji se pak do stávky zapojí například hutě. „Na hodinu odstavíme agregáty, ale nebudeme organizovat žádné shromáždění,“ řekl předseda odborů v Liberty Ostrava Petr Slanina, podle nějž se do stávky může zapojit až 2000 zaměstnanců firmy.

„Jedeme do Prahy a připravujeme i možnost nějakých odstávek provozu, ale je to ještě v jednání,“ uvedl pak předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO Třineckých železáren Marcel Pielesz. Pracovníci podporující akci budou mít samolepky či placky.

Na řadě míst se ale podpora pro protesty omezí jen na symbolickou podporu. Oproti původním oznámením odborů by se neměla omezení dotknout veřejné dopravy. „Protesty podpoříme účastí na demonstracích. Do budoucna ji nevylučujeme, ale nezdá se nám vhodné hned na první protest nasadit těžký kalibr v podobě stávky na železnici, která by se dotkla řady lidí,“ řekl předseda Odborového sdružení železničářů Martin Malý.

Fiala: Je to nezodpovědnost

Odbory protestují hlavně kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku a zmrazení růstu platů v kontextu vysoké inflace, vedle toho kritizují i důchodovou reformu.

„Konsolidační balíček znamená, že příští rok snížíme deficit rozpočtu skoro o sto milionů korun,“ hájil včera změny v daních a škrty premiér Petr Fiala (ODS). Stávku považuje za neodůvodněnou. Odbory podle něj pokračují v konfrontační politice i přes snahu jeho kabinetu o dialog. „To, co se chystá v pondělí, je nezodpovědné,“ uvedl.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) vláda s odbory pravidelně jedná a nepotřebuje k tomu být tlačena stávkou. „Je to právo odborů, ale stávce nerozumím,“ řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

K čemu ta stávka je? Nejde jim o kvalitu školství, kritizoval Fiala zapojené školy

Domácí

Výběr článků

Načítám