Hlavní obsah

Pavel podepsal konsolidační balíček, důvody vysvětlil ve videu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel se rozhodl podepsat konsolidační balíček. Oznámil to ve středu ve videu na sociální síti X. Před polednem prezidentská kancelář informovala, že hlava státu novelu skutečně podepsala a soubor opatření tak vstoupí v platnost.

Petr Pavel ve videu vysvětlil, proč se rozhodl podepsat konsolidační balíčekVideo: Petr Pavel

 
Článek

„ČR nemůže dlouhodobě utrácet více, než jsou její příjmy,“ uvedl prezident ve zdůvodnění, proč se balíček rozhodl podepsat.

Prezident argumentoval „neudržitelným tempem zadlužování“, které ohrožuje naši budoucnost. V této souvislosti připomněl, že za poslední rok šlo jen na úhradu úroků a obsluhy státního dluhu 70 miliard korun. „Pokud nic neuděláme, bude tato částka růst,“ varoval prezident.

Neschválení balíčku by podle něj znamenalo neudělat se snižováním schodků „vůbec nic“.

Rozpočet na příští rok prošel ve Sněmovně druhým čtením

Domácí

Podle prezidenta je třeba nastartovat ekonomiku, proto hodlá věnovat zvýšenou pozornost rozpočtu na příští rok, aby obsahoval prorůstová opatření.

Ministerstvo financí skrze balíček naplánovalo, že daňové změny a úspory v příštích dvou letech zlepší finanční bilanci státu o 150 miliard korun. Opoziční hnutí ANO a SPD ale tvrdí, že naplánované kroky poškodí ekonomiku.

ANO avizovalo, že pokud prezident balíček podepíše, obrátí se - podobně jako u dalších norem, s nimiž nesouhlasí - na Ústavní soud.

Konsolidační balíček

Vláda si od balíčku, který mění na 65 zákonů, slibuje konsolidaci veřejných financí a snižování strukturálního schodku státního rozpočtu. V příštích dvou letech ho má zlepšit zhruba o 150 miliard korun. Část peněz i úspor má přinést balíček, zbytek představují škrty v pravomoci vlády.

Balíček zavádí pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty, a to 12 a 21 procent. V nižší sazbě budou hlavně potraviny včetně kohoutkové vody, do vyšší se přesunou některé služby nebo třeba točené pivo. Knihy budou osvobozeny od DPH. Sazba daně firem se má zvýšit z 19 na 21 procent. V příštích dvou letech vzroste spotřební daň z lihu o deset procent, v dalším roce o pět procent. Balíček znovu zavádí odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců ve výši 0,6 procenta z příjmů. Ruší některé daňové výjimky, například slevu na školkovné nebo na studenta. Omezuje slevu na manželku či manžela bez vlastních příjmů, a to tak, že bude muset pečovat o dítě do tří let věku.

Maximální výše státní podpory stavebního spoření se sníží z 2000 na 1000 korun. Cena roční dálniční známky se od příštího 1. března zvýší z 1500 na 2300 korun a od roku 2025 se bude zvyšovat podle inflace. Nově se zavede možnost jednodenní známky. Většina změn má vstoupit v účinnost od začátku příštího roku.

Vedle konsolidačního balíčku prezident ve středu podepsal i novelu ohledně elektronizace některých agend státní správy.

Schillerová: Pokud Pavel podepíše konsolidační balíček, obrátíme se na Ústavní soud

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám