Hlavní obsah

Ve Škodě Auto se na dvě hodiny zastavila výroba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav
Aktualizováno

Do výstražné stávky se v pondělí zapojili také zaměstnanci společnosti Škoda Auto, kde se ve 13:00 na dvě hodiny zastavila výroba ve všech závodech. Do akce se aktivně zapojili zaměstnanci ze dvou směn. Krátce po 14. hodině protestní shromáždění skončilo, aby zaměstnanci stihli včas přijít na odpolední směnu. Šéf odborů automobilky Jaroslav Povšík odhadl účast na 10 000 až 11 000 lidí. Podle informací Novinek se k zaměstnancům automobilky symbolicky připojili i místní hasiči.

Stávka Škoda AutoVideo: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

Zaměstnancům vyjádřili podporu ve video výstupech zástupci odborů z Vrchlabí, Kvasin, ale i z polských závodů Volkswagen odkud přijely desítky lidí z tamní odborové organizace Solidarita.

Škoda Auto, která je součástí koncernu Volkswagen, zaměstnává zhruba 37 000 lidí. Průměrný měsíční výdělek zaměstnanců ve výrobě a na dalších pozicích ohodnocených podle tarifů v letošním prvním pololetí dosáhl 69 500 korun. Zahrnuje tarifní mzdu, bonusy, náhrady i příplatky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V automobilce Škoda Auto se výroba zastavila ve všech výrobních závodech na dvě hodiny

Tamní odbory kritizují vládní konsolidační balíček, který prodlužuje věk odchodu do důchodu či ruší některé daňové výhody. Zaměstnanci podle odborů tak přijdou o tisíce korun ročně, například omezením benefitů.

Linky v závodech v Mladé Boleslavi, v Kvasinách na Rychnovsku a ve Vrchlabí by se měly rozjet znovu v 15:00.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Zaměstnanci Škody Auto míří na stávku

Dav stávkujících zaměstnanců vybavených transparenty, píšťalkami i bubny se vyhrnul ze dvou bran mladoboleslavského závodu a zaplnil prostranství na třídě Václava Klementa u připraveného pódia.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Stávka ve Škodě Auto

Díky dvěma hodinám dostane podle Povšíka možnost zapojit se do protestu co největší počet zaměstnanců, o hodinu zkrátí zaměstnanci ranní a odpolední směny.

Odboráři mají při akci podporu vedení společnosti. Automobilka podle Povšíka vyrobí každou minutu jedno auto. „V rámci intenzivní diskuse a úzké spolupráce se zástupci Odborů KOVO se nám podařilo nastavit výrobní a interní procesy tak, aby došlo k minimálnímu vlivu na plánovaný celoroční objem výroby,“ uvedla za Škoda Auto Ivana Povolná.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Stávka v  automobilce Škoda Auto

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Stávka v automobilce Škoda Auto se výroba zastavila ve všech výrobních závodech na dvě hodiny

Do protestů se v pondělí zapojují desítky dalších průmyslových firem v celé zemi. Například další středočeská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se ale připojí pouze symbolicky. Důvodem jsou letošní neplánované odstávky, kvůli nimž se vyrobilo méně aut.

Pondělní stávka ve Škodě Auto je pro její odbory netypická. Ke krátkým přerušením výroby sáhli odboráři v automobilce v minulosti opakovaně, vesměs ale šlo o součást kolektivního vyjednávání. V říjnu 1994 však 10 000 zaměstnanců závodu protestovalo proti postupu managementu podniku, který se podle odborářů snažil zavádět některé metody práce odmítnuté v jiných zemích, kde má koncern Volkswagen své závody.

Další krátké stávky - například v březnu 2005 nebo v dubnu 2007 za účasti 20 000 lidí - už doprovázely vyjednávání týkající se zejména mzdových požadavků. Naposledy hrozily odbory automobilky Škoda Auto stávkou, pokud firma dostatečně nezvýší mzdy, na jaře 2016.

Je důležité, aby to viděl celý svět, celá Evropa, říká odborář před cestou do Prahy

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám