Hlavní obsah

Stávka na frankfurtském letišti končí, odbory budou dále jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Pozemní personál frankfurtského letiště, třetího nejrušnějšího v Evropě, ve středu ukončí stávku, která měla trvat až do pátku. Důvodem je nabídka na obnovení jednání o mzdách od provozovatele letiště, firmy Fraport. Uvedla to agentura AP s odkazem na mluvčího odborového svazu GdF Matthiase Maaseho.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Airbus společnosti Lufthansa na frankfurtském letišti

Článek

První zaměstnanci by se měli vrátit do práce ve středu od 21.00 na noční směnu. Nová jednání by pak mohla začít již ve čtvrtek, uvedl mluvčí.

Stávka asi 200 zaměstnanců začala ve čtvrtek minulý týden. Na víkend se zaměstnanci vrátili do práce a akce obnovili v pondělí. Stávka měla původně končit v pátek hodinu před půlnocí. Stávka donutila letiště zrušit stovky letů a neuskutečnilo se ani několik letů mezi Frankfurtem a Prahou.

Zaměstnanci požadují zvýšení mezd o 50 až 70 procent. Podle odborového svazu GdF by nové ohodnocení mělo odrážet i to, že práce personálu na letištní ploše je po otevření čtvrté vzletové dráhy na frankfurtském letišti složitější.

Lufthansa tratí desítky miliónů

Fraport však požadavky odborů na takové navýšení mezd odmítl a označil za absurdní. Na celkovém počtu zaměstnanců letiště se pracovníci řazení, navádění a parkování letadel podílejí zhruba jedním procentem.

Stávka nejvíce dopadla na leteckou společnost Lufthansa, která se na celkovém počtu letů na letišti podílí zhruba polovinou. Mluvčí firmy uvedla, že za čtyři dny stávky aerolinky přišly na obratu o desítky miliónů eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám