Hlavní obsah

Stavebníci navrhli dotovat hypotéky. Vláda to odmítla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavebnictví je v útlumu, nových bytů vzniká pomálu, ačkoliv poptávka po nich je veliká, jsou drahé. Stavebníci proto před nedávnem vládě navrhli možnost dotovat lidem při vysokých úrocích hypotéky. To teď ale příslušná ministerstva odmítla. Stát by to vyšlo draze a navíc hypoteční sazby klesají, zní jejich argument.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Další zvýšení podpory vlastnického bydlení nad rámec současných odpisů úroků ze zaplacených úvěrů by ještě posílilo nerovnováhy na trhu s bydlením, a to včetně rizika dalšího růstu cen,“ sdělila Novinkám a Právu mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Hešíková.

„Takové opatření by bylo pro státní rozpočet drahé. Navíc hypotéky slouží k nákupu jak nových, tak starších bytů a do stavebnictví by se dostala jen malá část podpory,“ dodala.

Stavební firmy pod záštitou podnikatelských svazů vyzvaly k tomu, aby stát drahé hypotéky lidem dotoval a srazil úrok na dvě či tři procenta, když nyní činí okolo pěti procent, ale před nedávnem dosahoval i sedmi.

Sazby hypoték míří ke čtyřem procentům

Finance

„Za prudkým propadem poptávky a za zamrzlou bytovou výstavbou stojí drahé financování. Pokud by stát vytvořil podmínky pro stabilní prostředí, například podporou stavebnictví týkající se financování staveb, dalo by se zabránit výrazným propadům a rychlým nárůstům poptávky na trhu,“ řekl generální ředitel společnosti Wienerberger Kamil Jeřábek.

Podpora by podle něj mohla spočívat v dotování rozdílů mezi komerčními úroky a sazbami.

„Například v úrovni okolo tří procent. V době, kdy jsou podmínky na trhu příznivé, by stát ve své pomoci ubral, a naproti tomu v době, kdy jde poptávka dolů, by mohl pomoc zvýšit,“ vysvětlil.

Z dobré kondice stavebnictví pak podle něj může profitovat celá ekonomika. „Jedna vložená koruna do stavebnictví přinese zpátky čtyři,“ tvrdí Jeřábek.

Podpora by mohla spočívat v dotování rozdílů mezi komerčními úroky a sazbami
Kamil Jeřábek, generální ředitel Wienerberger

Dotovat hypotéky ale odmítá i ministerstvo financí.

„V uplynulém roce bylo vynaloženo nemalé úsilí na zkrocení vysoké míry inflace, což se odrazilo také na snižování úrokových sazeb hypotečních produktů. Další zásahy ze strany státu bychom v současné době považovali za nekoncepční a nesystémové,“ sdělil Ondřej Macura z tiskového oddělení ministerstva.

Skončilo by to špatně, říká ekonom

Dotování hypoték státem by nebyl dobrý krok ani podle analytiků. Hlavně by se tím prohloubil dluh státního rozpočtu v době jeho konsolidace.

Navíc by to vyvolalo růst cen nemovitostí a narušovalo měnovou politiku České národní banky, která vyššími sazbami krotí vysokou inflaci.

V Polsku ale státní dotaci mají. Předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. „Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do roku 2027,“ připomněl ekonom Vladimír Pikora.

„Kdo si myslí, že nová vláda Donalda Tuska populismus ukončila, ten se mýlí. Dotuje hypotéky tak, že se velké rodiny mohou dostat až na sazbu 0,5 procenta,“ dodal.

Banky poskytly loni hypotéky za 150 miliard Kč, meziročně o čtvrtinu méně

Finance

Dotace ale podle něj většinou ničí trh, optimální rozdělení zdrojů a vedou k zadlužování státu.

Pikora popsal možné dopady dotování hypoték. „Poptávka po bytech se schválením dotace okamžitě vyskočí. Developerské projekty jsou však otázkou let. Najednou tedy nebudou nové byty a peníze bude nutné rozdělit mezi starší projekty,“ míní.

Takových projektů ale podle něj bude nedostatek. „A výsledkem může být jen to, že byty ještě výrazně zdraží. Stanou se pro běžné lidi nedostupnější. Jakmile dotace skončí, nebude chtít nikdo snižovat prodejní cenu,“ uvedl.

Ekonom také upozornil, že na hypotéku dosáhnou spíš bohatší lidé, a ti kdo nedosáhnou, dotace neužijí. Stát podle něj musí hlavně zařídit, aby se jednodušeji stavělo.

„Stavební povolení se musí dramaticky zkrátit alespoň na čtvrtinu. Až se bude stavět dvakrát více než dnes, ceny se umoudří,“ uzavřel Pikora.

Dotované úvěry na dům po babičce

Hypotéky nejsou na pořadu dne, stát ale od března začne dotovat půjčky v rámci části programu Nová zelená úsporám. Ve stavebních spořitelnách a v UniCredit Bank bude možné požádat o zvýhodněný úvěr na dotaci Oprav dům po babičce.

Na úvěry bude z poloviny přispívat stát, úrok včetně dalších poplatků má tak dosahovat maximálně poloviční výše tržních úvěrů.

Maximální roční procentní sazba nákladů, který vedle úroků zahrnuje i všechny poplatky, má být 3,5 procenta. Tato sazba bude platit do konce roku. Pro lidi, kteří budou žádat příští rok, bude určena nová podle aktuální situace na trhu.

Splatnost úvěru může být až na 25 let, jeho výše smí dosáhnout až dvojnásobku poskytnuté dotace. Fixovat úrok jde až na pět let, přičemž nízký úrok platí po celou dobu splatnosti.

Stavební spořitelny poradí s dotací na fotovoltaiku, propočtou i náklady

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám