Hlavní obsah

Stavební spořitelny poradí s dotací na fotovoltaiku, propočtou i náklady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od konce ledna je možné se o dotacích na fotovoltaiku, zateplení či třeba tepelné čerpadlo informovat i na 1400 pobočkách stavebních spořitelen v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ). A nejedná se přitom jen o základní informace, propočtou většinou i předběžnou výši nákladů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jsme schopni klientovi doporučit vhodný dotační program díky naší dotační kalkulačce, která mimo jiné odhadne i celkové náklady na opatření, které chce klient realizovat,“ řekla Šárka Nevoralová z Modré pyramidy.

Její poradci zájemce provedou dotačním procesem, uvedou seznam dokumentů, jež jsou potřeba, a odkážou je na odborníky, kteří pomohou s vyřízením dotace.

Při drahých energiích se vyplatí odejít i s pokutou

Finance

„Jsme schopni poradit, co vše je potřeba pro získání dotace. Zároveň dovedeme klienty propojit se specialisty, kteří jsou schopni vypracovat příslušnou dokumentaci,“ uvedla pak Tereza Kaiseršotová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Mimo jiné se tam lidé dozvědí, jaké dotace jsou k dispozici, jaké jsou podmínky, jak probíhá řízení, kdo dokáže pomoci. „A samozřejmě poskytneme informace o případném financování, pokud klient nemá dostatek vlastních zdrojů,“ dodala.

O úvěrech je pochopitelně možné se informovat u všech spořitelen. A ještě se to zvýrazní v březnu, kdy by měly ve spolupráci se státem začít poskytovat zvýhodněné půjčky s nižšími úroky.

Bezplatné poradenství

„V tuto chvíli lidi informujeme o dotačních programech, jaké jsou možnosti, jaký dotační program je pro ně vhodný, dokážeme nastínit přibližnou výši nákladů na rekonstrukci a navrhneme vhodné financování. Vše bezplatně,“ řekla pak Michaela Průchová z ČSOB stavební spořitelny. „Můžeme také doporučit ověřeného partnera – architekta, projektanta či stavební firmu,“ dodala.

Základní poradenství je z principu bezplatné u všech spořitelen. „Pomůžeme s přihlášením do Agendového informačního systému a poradíme, co je potřeba pro úspěšné přihlášení, poskytneme asistenci při vyplnění žádosti o dotaci i informace ohledně procesu žádosti,“ vyjmenovává postup Patrik Rymeš ze Stavební spořitelny České spořitelny známé i jako Buřinka.

„Každý člověk si může nechat na základě několika málo základních informací o své nemovitosti, například podlahové plochy, roku výstavby, zdroje vytápění, stavu zateplení, nechat vyhodnotit, jak na tom jeho nemovitost je,“ dodal s tím, že následně dostane zájemce k dispozici přehled doporučených úsporných opatření a informaci o tom, kolik díky nim může ušetřit.

Pro úvodní schůzku podle stavebních spořitelen není potřeba s sebou nic konkrétního nosit. „V optimálním případě by ale člověk mohl u sebe mít dokumenty, které identifikují nemovitost, například zákres nemovitosti z katastru nemovitostí a podklady k opatřením, které by chtěl realizovat,“ řekla ale Nevoralová. Jde například o předběžný rozpočet. „A v případě NZÚ light třeba potvrzení prokazující čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení,“ dodala.

„Je dobré přijít na schůzku připravený. Například znát rok výstavby domu, orientační rozlohu, počet podlaží a oken, typ střechy, počet osob, které v domě bydlí, jaký je v domě zdroj tepla, počet nezletilých dětí,“ uvedla i Průchová.

Zdravotní pojišťovny přispějí dětem na sport, tábory i školy v přírodě

Finance

Výběr článků

Načítám