Hlavní obsah

Státu hrozí, že zaplatí přes miliardu exekutorům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až na 1,2 miliardy korun může letos státní pokladnu vyjít zastavování bezvýsledných exekucí. To jsou exekuce, z nichž se za posledních šest let nepodařilo vymoci ani korunu a kde věřitel netrval na pokračování exekučního řízení. Stát bude exekutorům platit paušální náhradu nákladů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z novely exekučního řádu, kterou ministerstvo spravedlnosti poslalo do připomínkového řízení. Odměna má činit 1050 korun bez daně z přidané hodnoty.

„Návrh se vztahuje pouze na exekuční řízení, která byla zahájena před 1. lednem 2022,“ sdělila Právu Markéta Poslušná z tiskového odboru ministerstva.

Současně musí být nejpozději do uvedeného data doložka o provedení exekuce.

Opakování milostivého léta využilo jen devět tisíc lidí

Ekonomika

Podle exekučního řádu se od letoška zastavují exekuce, v nichž po dobu šesti let nedošlo ani k částečnému uspokojení vymáhané povinnosti a v nichž není exekucí postižena nemovitá věc.

Věřitel sice může odvrátit zastavení složením zálohy na další vedení exekuce, trvá-li však bezvýsledná exekuce 12 let, zastavuje se bezpodmínečně.

Podle Poslušné je potřeba exekutory odměnit. „V řízeních zahájených před 1. lednem loňského roku zpravidla nevybírali zálohu na náklady exekuce a jinak by žádnou náhradu nákladů neobdrželi,“ sdělila.

Chápu to jako štědrý ústupek exekutorům za to, že budou zastavovat dlouholeté bezvýsledné exekuce
Radek Hábl, Institut prevence předlužení

Podmínky pro zastavení splnilo k počátku roku až 800 000 exekucí, u dalších 150 000 to nastane v průběhu letoška. Ne u všech samozřejmě k zastavení dojde, nicméně až 80 000 lidí by se svých exekucí zbavit mohlo.

„Návrh chápu jako štědrý ústupek exekutorům za to, že budou dodržovat zákon – tedy zastavovat dlouholeté bezvýsledné exekuce,“ zhodnotil ho Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

Chráněné účty pro lidi v exekuci zůstanou zdarma, rozhodl Ústavní soud

Domácí

Situace podle něj vznikla špatně nastaveným exekučním systémem, který je pro věřitele zdarma, jelikož nemusejí platit zálohy na vedení exekuce, protože exekutoři je v rámci konkurenčního boje nepožadují.

„Exekutoři se tak nyní budou hojit na daňových poplatnících, kteří jim budou takto realizované ztráty sanovat,“ poznamenal Hábl.

Podobné výhrady má Daniel Hůle z Člověka v tísni. „Nicméně vzhledem k přínosům pro celou společnost je to za nás akceptovatelné,“ řekl.

Nespokojení exekutoři

Samotní exekutoři však s nastavením spokojeni nejsou. „Náhrada ve výši 1050 Kč má představovat náhradu nákladů exekuce, a nikoli náhradu nákladů za zastavení. Pro soudní exekutory to znamená, že se bude muset složitě vypočítávat, kolik připadne na náklady exekuce,“ uvedla mluvčí Exekutorské komory Eva Rajlichová.

Exekutor pak podle ní nebude mít nárok na celou částku 1050 Kč. „Bude to navíc znamenat, že každý spis bude muset projít kontrolou u soudu, což bude při statisících exekučních spisů kolaps justice,“ míní.

Novela ještě musí projít připomínkovým řízením a musí ji schválit vláda a parlament. Pokud se tak stane, může začít platit od pololetí.

Návrh na mimořádné odpuštění úroků za daňové nedoplatky schválila vláda

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám