Hlavní obsah

Statisíce živnostníků ignorují datovku, hrozí jim problémy

Do datové schránky, jež je pro ně od letoška povinná, se stále nepřihlásilo více než 733 tisíc živnostníků, firem či sdružení. Může je to přivést do potíží – už proto, že nebudou schopni podat daňové přiznání. Mohou ale nastat i vážnější problémy a skončit exekucí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Celkově je nyní aktivováno přes 1,8 milionu datových schránek, do nichž se přihlásilo 1,077 milionu osob. K 2. dubnu bylo nepřihlášeno 733 889 podnikajících fyzických a nepodnikajících právnických osob,“ sdělila Právu Digitální a informační agentura.

Ignorování ze zákona povinné datové schránky ale znamená, že tyto subjekty nebudou schopny podat daňové přiznání, neboť papírové přiznání se u osob s datovou schránkou již nepřipouští.

V horších případech na ně po čase mohou dopadnout i exekuce z řízení, která s nimi byla zahájena z nejrůznějších důvodů, ale oni se to nedozvěděli a včas se ve lhůtách nebránili. Klasický papírový dopis z úřadu nebo od soudu jim už totiž kvůli povinně zřízené datové schránce nepřijde.

Fikce doručení platí i u elektronické komunikace se státem, stejně jako u papírových dopisů
Hana Malá, ministerstvo vnitra

Nevyzvednuté údaje

„Fikce doručení platí i u elektronické komunikace se státem, stejně jako u papírových dopisů,“ zdůraznila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

„Ignorování povinně zřízené datové schránky osobu paralyzuje. Subjekt nebude schopen podat daňové přiznání či nastoupí fikce doručení se všemi myslitelnými dopady,“ potvrdil Právu předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Josef Jaroš.

Ministerstvo vnitra v souvislosti s novou povinností od začátku roku rozeslalo dva miliony dopisů s přístupovými údaji k povinně zřízeným datovým schránkám.

Dosud si je nevyzvedlo 321 tisíc osob. Statisíce dalších tak sice učinily, přesto se do schránky dosud nepřihlásily.

PŘEHLEDNĚ: Jak vyplnit dvoustránkové daňové přiznání

Finance

Datové schránky byly povinně zřízeny živnostníkům, a to i těm, kteří mají živnost pozastavenou, spolkům, společenstvím vlastníků jednotek, nadacím, ústavům či obecně prospěšným společnostem.

„Očekáváme, že počet aktivních uživatelů se bude z důvodu blížícího se termínu podání daňového přiznání zvyšovat,“ míní šéf informační agentury Martin Mesršmíd.

„Živnostníci vlastnící datovou schránku mají totiž nyní povinnost podávat daňové přiznání elektronicky, což můžou učinit s datovou schránkou až do 2. května,“ připomněl.

Jen elektronicky

Subjekty s povinně zřízenou datovou schránkou už musejí podávat daňové přiznání elektronicky. Když už podaly přiznání papírově, musí tak učinit znovu elektronicky. Lhůta pro elektronické podání daňového přiznání za zdaňovací období 2022 připadá na 2. května. Tato doba je prodloužena o jeden měsíc oproti základní lhůtě.

Povinnost elektronického podání se může týkat i přiznání k dani z nemovitých věcí, u něhož lhůta pro podání nastala 31. ledna. To pokud jste v době podání měli zpřístupněnu datovou schránku a coby podnikající fyzická osoba jste nemovitost zařadili do obchodního majetku.

Avízo e-mailem nebo na mobil

V dopise z ministerstva vnitra jsou uvedeny tři důležité kódy: identifikační (ID), uživatelské jméno a jednorázové heslo. To je potřebné pro první přihlášení, poté si ho uživatel změní.

Datovou schránku pak není nutné pravidelně kontrolovat, jestliže si majitel nastaví, že chce zasílat upozornění na nové zprávy. To lze do e-mailu nebo prostřednictvím SMS zprávy do mobilu.

Takto se mu pak nestane, že se do schránky podívá až za dlouhou dobu a najednou zjistí, že mu soud nebo úřad vyměřuje nějaké postihy.

Neaktivování a ignorování úředních zpráv v datové schránce může mít vážné následky. Rozhodnutí správních orgánů, předvolání k soudu nebo soudní rozhodnutí jsou do­ručována už výhradně do schránky, poštou nejdou. I když si je příjemce nevyzvedne a ani o nich neví, jsou doručeny fikcí. Uplynou tak všechny lhůty na obranu.

Vnitro zveřejnilo jména i adresy uživatelů datových schránek

Domácí

Například před více než dvěma lety exekutor zabavil podnikateli z Olomouce budovu skladu v hodnotě zhruba tří milionů korun kvůli nezaplacené faktuře za pronájem mobilních záchodků na stavbu. Problém byl v tom, že podnikatel, který s fakturou ve výši zhruba 60 tisíc korun nesouhlasil, ji nerozporoval písemně, jen věřitele ústně odmítl.

Firma pohledávku zažalovala a korespondence týkající se žaloby chodila podnikateli do jeho datové schránky. Zprávy si nepřečetl, ty ovšem byly z pohledu práva doručeny fikcí. Prošvihl tak všechny lhůty k obraně proti pohledávce a došlo až na exekuci.

Pomohou knihovníci

„Obecně živnostníci nejsou nijak proti využívání datových schránek a elektronizaci komunikace se státní správou. Zejména pro seniorní živnostníky, kteří ke svému řemeslu dosud nepotřebovali počítač ani chytrý telefon, je ale povinně zřízená datová schránka značnou přítěží,“ míní Jaroš.

Desítky tisíc držitelů dočasně pozastavených živností je proto také z tohoto důvodu zcela ukončily.

Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (piráti) ve středu slíbil, že lidem, kteří by s novými povinnostmi měli potíže, pomohou knihovníci.

„Uvědomujeme si, že pro řadu lidí je povinnost využívat datovou schránku, například k podání daňového přiznání elektronicky, náročná nebo rovnou nesplnitelná, protože nevlastní počítač,“ prohlásil.

„Proto jsme se ve spolupráci s ministerstvem kultury spojili se sítí veřejných knihoven, kterých je po republice pět tisíc, a rozeslali knihovníkům návody, jak svoje klienty přihlášením do datovky i vyplněním daňového přiznání provést,“ dodal.

Fikce doručení
Ke zpřístupnění datové schránky standardně dojde tím, že se do ní poprvé přihlásíte pomocí svých přístupových údajů zaslaných ministerstvem vnitra.
Pokud jste se do své datové schránky nikdy nepřihlásili, tak 15. dnem po doručení přístupových údajů se má datová schránka za zpřístupněnou.
V případě, že jste si na poště nepřevzali zásilku s přihlašovacími údaji, ve které ministerstvo zaslalo přístupové údaje, tak se údaje považují za doručené 10. den od uložení zásilky.
Pokud ztratíte dopis s přístupovými údaji k povinně zřízené datové schránce, lze je získat na pobočce czech point nebo pomocí Identity občana.
Informace k datovým schránkám jsou na www.chcidatovku.cz a ww.mojedatovaschranka.cz.

Bankovní identitu loni používala čtvrtina lidí, datovou schránku desetina

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám