Hlavní obsah

Stát plánuje zvýšit od příštího roku cenu mýta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo dopravy plánuje pro příští rok úspory na dotacích pro Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) či Správu železnic (SŽ) a chystá také zvýšení ceny mýta. Vyplývá to ze seznamu opatření, který zveřejnilo ministerstvo financí k návrhu rozpočtu.

Mýtná jednotka

Článek

Ministerstvo dopravy podle seznamu plánuje, že v příštím roce ušetří na dotacích 8,9 miliardy korun. Počítá třeba se snížením dotace pro Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) o 2,9 miliardy díky zvýšení mýtného pro silniční nákladní dopravce.

V červnu řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS), že by se od příštího března měla zvýšit cena mýtného o deset až 15 procent. Nově zveřejněný návrh záměr zdražit potvrzuje. Roční příjem státu z mýtného je kolem 14 miliard korun, zvýšení ceny by mělo přinést do rozpočtu 1,4 až dvě miliardy navíc, řekl v červnu Kupka.

Na dotacích pro ŘSD a SŽ ušetří ministerstvo dopravy čtyři miliardy korun. Snížit dotace by se měly díky úsporným opatřením obou organizací. Stát také sníží finanční podporu krajům na silnice II. a III. třídy. Na příspěvky pro kraje na tyto silnice půjdou čtyři miliardy korun, tedy o dvě miliardy méně než letos.

Dálniční známka razantně podraží

Ekonomika

Ministerstvo dopravy není jediným resortem, jehož dotace budou příští rok nižší. Vláda v návrhu státního rozpočtu pro příští rok krátí dotace 12 ministerstvům a omezuje je rovněž v kapitole všeobecná pokladní správa. Z jednotlivých resortů se škrty nedotknou pouze ministerstev financí a obrany. Celkem se dotační programy proti letošku omezí o 84,1 miliardy korun.

Ministerstvo dopravy by mělo v příštím roce hospodařit se 103,6 miliardy korun. Oproti letošnímu roku by tak výdaje resortu měly klesnout zhruba o devět miliard korun. Meziročně klesnou i příjmy úřadu.

Hlavní část výdajů má směřovat do Státního fondu dopravní infrastruktury, u něhož ministerstvo počítá s dotací za více než 81,5 miliardy korun. Ve srovnání s letošním rokem je to asi o 11 miliard korun méně. Celkově by fond měl v příštím roce mít k dispozici rozpočet 150,1 miliardy korun. Kromě národních zdrojů má SFDI získat 26 miliard korun dluhovým financováním, z evropských peněz pak do jeho rozpočtu dorazí 32,1 miliardy Kč. Letos pracuje SFDI s rozpočtem 150,9 miliardy korun.

Poloviční jízdné pro studenty i seniory zůstane

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám