Hlavní obsah

Může za to Sandžív Gupta. Miliardový věřitel huti Liberty Ostrava se odvolal proti moratoriu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Energetická společnost Tameh Czech se u Krajského soudu v Ostravě odvolala proti moratoriu, které soud vyhlásil v případě huti Liberty Ostrava. Vyhlášení moratoria podle ní nezohledňuje všechny skutečnosti, nemůže vyřešit reálné problémy huti, a navíc existenčně ohrožuje samotný Tameh.

Foto: Pavel Karban, Právo

Logo Liberty Ostrava

Článek

Firma, které huť dluží za dodané energie v posledním půlroce téměř 1,2 miliardy korun, a je tak vedle státu největším věřitelem Liberty Ostrava, upozornila, že vyhlášení moratoria zhorší celkovou situaci v Moravskoslezském regionu.

„Současné problémy Liberty Ostrava nezpůsobila negativní situace na trhu, jak huť uvedla v žádosti o moratorium, ale především vztahy ve skupině Liberty Steel Group, do níž Liberty Ostrava patří,“ poukázal mluvčí společnosti Tameh Patrik Schober, který odvolání proti moratoriu potvrdil.

Věřitel: Na soudní ochranu nemají nárok

Uvedl, že ostravská huť ještě donedávna hospodařila se ziskem. „Její majitel Sandžív Gupta ale peníze zapůjčil do zahraničních podniků v rámci skupiny Liberty Steel Group. Právě to je důvodem, který Liberty Ostrava neumožňuje platit její tuzemské dluhy,“ řekl s tím, že návratnost úvěrů přesahujících sedm miliard korun, které Liberty Ostrava poskytla jiným subjektům ve skupině, je přitom sporná.

Liberty Ostrava chce spustit provoz na vysoké peci až příští rok

Ekonomika

„Sandžív Gupta totiž mohl veškeré problémy ostravské huti vyřešit prostým vrácením těchto prostředků zpět do ČR. To se však nestalo. Liberty Ostrava místo toho požaduje soudní ochranu, na niž ale v dané situaci logicky nemá nárok,“ objasnil, proč firma podala proti moratoriu odvolání.

„Nemůžeme nečinně přihlížet postupu, jenž stojí na zakrývání skutečných důvodů finančních potíží, za něž je odpovědný majitel huti. V situaci, ve které se Liberty Ostrava nachází, je individuální moratorium nepřípustné a pro Tameh silně poškozující,“ poznamenal s tím, že huť svým přístupem, kdy preferuje poskytování úvěrů mimo ČR namísto splácení svých dluhů, ohrožuje fungování i existenci společnosti.

Soud vyhověl žádosti Liberty Ostrava. Ochrání ji před věřitelem

Ekonomika

Spor ohrožuje Vratimov

Současná situace v ostravské huti neohrožuje jen její zaměstnance, ale i desítky dodavatelů a odběratelů podniku či tisíce obyvatel Vratimova. Ti jsou přímo závislí na vytápění Liberty Ostrava. Pokud by totiž Tameh přestal dodávat huti teplo, byli by bez něj i Vratimovští.

„Vratimov bohužel nedisponuje záložním zdrojem tepla, naštěstí by mohla v případě potřeby zásobovat teplem město společnost Veolia. A jednání mezi Vratimovem, Liberty, Tamehem a Veolií už vyústila v dohodu, která zajistí vytápění Vratimova bez jakéhokoliv výpadku,“ ujistil náměstek moravskoslezského hejtmana pro průmysl, energetiku a chytrý region Jakub Unucka (ODS).

On i hejtman Jan Krkoška (ANO) také upozornili, že kraj nemůže do řešení problémů hutě nijak zasahovat. „Vše je v rukou Liberty,“ doplnil hejtman.

Urazil jste nás všechny, reagují na Fialu odboráři z Ostravy

Domácí

Huť se brání: Využili krize

Huť Liberty Ostrava o hrozbě odstavení od dodávek energií ze strany společnosti Tameh ví. „Jsme velmi zklamáni tímto jednostranným a poškozujícím jednáním společnosti Tameh, které může ohrozit tisíce pracovních míst v celém ostravském regionu,“ sdělila mluvčí hutě Kateřina Zajíčková. V souladu s individuálním moratoriem už podle ní navrhli řadu řešení včetně nabídky toho, že zatímco budou probíhat společná jednání mezi Liberty Ostrava a Tameh, poskytne huť elektrárně potřebné uhlí na udržení provozu.

„Chceme zajistit, aby neblahé kroky, které společnost Tameh předkládá, nepoškodily udržitelnou budoucnost naší firmy a neměly dopad na zdraví či bezpečnost našich zaměstnanců ani okolních obcí, které jsou na nás v oblasti vytápění závislé,“ ujistila.

Podle Zajíčkové je potřeba vědět, že Tameh využila nedávné energetické krize a během posledních 18 měsíců systematicky předražovala služby pro Liberty Ostrava. „To vedlo k tomu, že náklady na energie v huti přepočtené na tunu oceli vzrostly od akvizice závodu v červenci 2019 o 340 procent,“ upozornila mluvčí.

Dodala, že průměrné přímé náklady hutě na energii jsou aktuálně 16 procent variabilních nákladů na tunu oceli. „Před čtyřmi lety to bylo osm procent, což v kombinaci s nárůsty vstupních nákladů a vysokou inflací znamená, že je téměř nemožné vyrábět ocel za cenu, která by nám umožnila efektivně konkurovat výrobcům ze zahraničí,“ poznamenala.

Podle mluvčího Krajského soudu v Ostravě Igora Krajdla se bude odvoláním Tamehu proti moratoriu zabývat Vrchní soud v Olomouci. „Nyní bude na něm, aby rozhodl,“ připojil.

Třinecké železárny loni skokově navýšily zisk

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám