Hlavní obsah

Španělsko má nakročeno do recese

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělská ekonomika podle všeho vstupuje do recese. Její výkon totiž v posledním loňském čtvrtletí poprvé po dvou letech poklesl, když se HDP snížil v porovnání se třetím čtvrtletím o 0,3 procenta. Uvedl to server BBC s tím, že analytici očekávají letos příchod recese.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos

Článek

Dá se totiž předpokládat, že se výkon španělské ekonomiky sníží i v tomto čtvrtletí. Ve třetím kvartále loňského roku španělská ekonomika nerostla vůbec, jak potvrdil tamní statistický úřad.

Zpráva přišla poněkud paradoxně právě v době, kdy se vedoucí představitelé Evropské unie radí v Bruselu, jak se vypořádat s dluhovou krizí a podpořit ekonomický růst.

„Nevidím žádný způsob, jak by se Španělsko mohlo vyhnout recesi přinejmenším v první polovině letošního roku,“ domnívá se ekonom Steve Webster ze společnosti 4Cast.

Pokles ekonomiky a nezaměstnanost

Nepříliš nadějný výhled nastínila i španělská centrální banka. Podle toho by měla tamní ekonomika letos poklesnout o 1,5 procenta. Navíc se vláda potýká s obrovskou nezaměstnaností, která podle zpřesněných údajů stoupla v loňském čtvrtém kvartále na 22,9 procenta.

To způsobuje nízké výnosy daně z příjmu a naopak vysoké finanční nároky v souvislosti s výplatou sociálních dávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám