Hlavní obsah

Sokolovská uhelná zdraží teplo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sokolovská uhelná v roce 2024 zdraží teplo, které vyrábí v kombinátu ve Vřesové a v elektrárně Tisová. Cenový nárůst by měl být 20 až 25 procent. Společnost dnes v tiskové zprávě zdůvodnila zdražení hlavně cenami emisních povolenek, které aktuálně podle ní tvoří víc než 50 procent nákladů na výrobu tepla.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Pobočka Sokolovské uhelné s paroplynovou elektrárnou ve Vřesové

Článek

Sokolovská uhelná je největší výrobce tepla v Karlovarském kraji a zásobuje Karlovy Vary a okolí, Sokolov, Nové Sedlo, Chodov, ale i Bukovany, Citice nebo Březovou.

I po zdražení zůstane podle ní cena tepla z uhlí nižší než teplo vyráběné například ze zemního plynu. Sokolovská uhelná, stejně jako Elektrárna Tisová, která firmě patří, v posledních dvou letech ceny tepla výrazněji neměnila, pro příští rok je podle firmy ale navýšení nezbytné. Příčinou jsou především rostoucí náklady na emisní povolenky, očekávané zvýšení poplatku z vydobytého nerostu a další náklady, kterými vyrobené teplo zatěžuje stát.

„V letech 2022 a 2023 jsme se snažili většinu nákladů na výrobu a dodávky tepla nést ke své tíži, což znamená, že cena tepla nepokrývala skutečný růst nákladů. Vzhledem k současné situaci je to ale neudržitelný proces, proto se změně ceny pro naše smluvní partnery, pro které vyrábíme a dodáváme teplo, nevyhneme. Důvodem je v první řadě náklad na emisní povolenku, který tvoří více než 50 procent ceny výroby tepla předtím, než je předáno k distribuci konečným spotřebitelům,“ uvedl předseda dozorčích rad Sokolovské uhelné i Elektrárny Tisová Pavel Tomek.

Ředitel strategie EGÚ Brno: Povolenka výrazně navyšuje cenu elektřiny

Ekonomika

Procesy spojené s těžbou uhlí, tedy i náklady na práci lidí, tvoří nyní menší část ceny. Do té se započítávají i náklady na údržbu a správu těžební technologie, investice do uhelných zdrojů, dispečink a v neposlední řadě zvýšení poplatku z vydobytého nerostu, který společnost odvádí státu. Pro koncové zákazníky – nejčastěji domácnosti –, stanoví konečnou cenu tepla městské či obecní teplárny a společnosti provozující tepelné hospodářství.

Například městská společnost Sokolovská bytová dodává letos domácnostem teplo za 803 korun za gigajoule včetně DPH. V porovnání s rokem 2022 zdražila o 15 procent, tedy o 97 korun. Běžná domácnost ročně spotřebuje 25 až 35 GJ tepla. To při letošních cenách představuje ročně zhruba 20 000 až 28 000 korun.

Pokud i lokální distributoři zahrnou v plné míře zdražení od Sokolovské uhelné do výsledné ceny pro zákazníky, znamenalo by to například v Sokolově, že se cena tepla pro příští rok přiblíží nebo přesáhne 1000 korun za GJ, tedy roční náklady domácnosti stoupnou na 25 000 až 35 000 korun za teplo a teplou vodu. Výslednou cenu ale Sokolovská bytová ještě neoznámila.

Cena horkovodu z Temelína se vyšplhá až k 2,5 miliardy

Ekonomika

Sokolovská uhelná a její dceřiná společnost Elektrárna Tisová vyrábějí teplo a dodávají jej distributorům, kterými jsou mimo jiné společnosti KAREL HOLOUBEK – Trade Group, odštěpený závod Teplárna Karlovy Vary, Sokolovská bytová, Teplo Chodov, Služby města Březová, TEBYT Bukovany a Citice, HATESPO v Habartově nebo Novosedelská bytová.

„Se všemi postupně komunikujeme o navýšení ceny a upřesňujeme si její konečnou podobu pro rok 2024. Snažíme se vysvětlit důvody nárůstu, které můžeme doložit veškerými daty. Výslednou cenu pro zákazníky neovlivní jen navýšení nákladů na výrobu a dodávku tepla, ale také náklady na provoz rozvodné distribuční soustavy pro dodávky tepla, které do ceny zahrnou přímo distributoři. Cena výroby a dodávky tepla z hnědého uhlí zůstává ale i po zdražení o třetinu levnější než výroba tepla z plynu,“dodal Tomek.

V rámci Sokolovské uhelné dodává teplo distributorům na Sokolovsku a Karlovarsku Elektrárna Tisová a komplex ve Vřesové. Ročně dodají do veřejné sítě zhruba 2,2 milionu GJ tepla celkový objem prodaného tepla..

V okolí jezera Medard mají vzniknout i obytné zóny. Studie Sokolovsko míří k zásadní proměně

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám