Hlavní obsah

Cena horkovodu z Temelína se vyšplhá až k 2,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horkovod z Temelína do Českých Budějovic už dodal prvních 50 terajoulů (TJ) tepla. Jeho cena se však oproti původním výpočtům zvýší také kvůli insolvenci jednoho z dodavatelů během stavby až na 2,4 miliardy korun. Původně se počítalo s náklady 1,69 miliardy korun.

Foto: ČEZ
Článek

„Cena dostavby byla 1,69 miliardy tak, jak je to uvedeno v obchodním věstníku. Zatím není uzavřeno celkové vyúčtování, do kterého se mohou propsat například jak některé platby, tak také pohledávky za původním zhotovitelem, který se v průběhu stavby ocitl v insolvenci,“ sdělil Novinkám mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Celkové náklady očekává ČEZ se započtením plateb před insolvencí Tenza na úrovni 2,4 miliard korun.

Od začátku zkušebního provozu horkovod dodal do Českých Budějovic už prvních 50 terajoulů tepla. Horkovodem proudila voda o teplotě asi 110 stupňů Celsia.

Horkovod z Temelína do Českých Budějovic začal dodávat teplo

Ekonomika

„Jsme stále na začátku topné sezony. Tomu odpovídá i množství dodávaného tepla. Ve špičce v zimě by do Budějovic měla proudit voda o teplotě sto čtyřicet stupňů, zpět se po ochlazení v síti teplárny bude vracet voda o teplotě kolem sedmdesáti stupňů. V teplejších obdobích roku bude teplota vody devadesát stupňů Celsia,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

ČEZ by do Český Budějovic měl ročně dodat 750 terajoulů tepla. Horkovod by měl dodávat teplo nejméně 20 let.

„Díky temelínskému teplu emise teplárny včetně skleníkových plynů vypouštěných do ovzduší klesnou zhruba o třetinu. Ročně tak firma uspoří přes osmdesát tisíc tun emisí oxidu uhličitého z uhlí, které nespálí,“ upozornil mluvčí Temelína Sviták.

Jadernou elektrárnu propojila s Budějovicemi dvě 26 kilometrů dlouhá potrubí o vnějším průměru 80 centimetrů. Obě potrubí jsou minimálně 1,3 metru pod zemí.

Od roku 1998 dodává jaderná elektrárna Temelín teplo do Týna nad Vltavou. Za čtvrtstoletí už do pět kilometrů vzdáleného města dodala 4,5 tisíce TJ tepla. Roční dodávky se pohybují kolem 180 TJ. Dodávky mají pozitivní vliv na životní prostředí.

Přechodem na teplo z elektrárny zde bylo zrušeno 22 středně velkých uhelných výtopen a tři velké kotelny, město patří mezi oblasti s nejčistším vzduchem v jižních Čechách.

Brno dostane teplo z Dukovan

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám