Hlavní obsah

V okolí jezera Medard mají vzniknout i obytné zóny. Studie Sokolovsko míří k zásadní proměně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolovsko negativně dotčené letitou těžbou hnědého uhlí směřuje postupně ke změně v atraktivní místo pro život. Naposledy Sokolovská uhelná (SU) požádala v Bruselu o dotaci na další strategický projekt. Konkrétně se jedná o finance z operačního programu spravedlivé transformace, díky kterým mají u Sokolova vzniknou tři atraktivní průmyslové zóny.

Foto: Archiv Karlovarského kraje

V okolí jezera Medard mají vzniknout i obytné zóny.

Článek

Z Bruselu by na jejich realizaci mohlo přijít přes čtvrt miliardy korun, tedy zhruba polovina nákladů. Na jejich vznik navazují plány na výstavbu rodinných domků a také rekreačního areálu zatopeného bývalého lomu Medard.

„Smyslem projektu je nastartování rozvoje zón v lokalitách Staré Sedlo – sever a Podkrušnohorská výsypka – sever, přičemž veškerá investiční podpora půjde do místní, veřejně přístupné infrastruktury,“ uvedl Pavel Poc, člen představenstva SU a Suas Group, který stojí v čele projektového týmu těchto firem, jež jsou největšími zaměstnavateli v kraji.

„Moderní průmyslové plochy s nízkoemisním provozem podpoří ekonomický růst oblasti i tvorbu pracovních míst,“ pokračoval vedoucí projektového týmu. Dvě průmyslové zóny mají vzniknout po levé straně od silnice mezi Sokolovem a Starým Sedlem. Další pak vedle vývojového centra BMW na Podkrušnohorské výsypce.

Na karlovarském letišti vzniká nová odbavovací hala

Bydlení

„Uvědomujeme si, že tyto rozvojové plochy jsou jedinečnou příležitostí pro budoucnost Sokolovska,“ řekl Pavel Tomek, předseda dozorčí rady společnosti, podle kterého se investoři budou pečlivě vybírat. „Neměly by tady růst typické logistické haly, přednost dostanou zajímavé obory s inovativním nábojem.“ Mohlo by se kupříkladu jednat o výrobce čipů nebo jiné moderní elektroniky.

„Budeme se společně s městy a obcemi snažit vytvořit veškeré podmínky k tomu, aby investoři našli v regionu potřebné pracovní síly,“ dodal.

Mohlo by jít o řád tisíců míst. „Není nutné před tím číslem nějak klesat na kolena, ta místa budou vznikat postupně. Zóny musejí nabízet příležitosti především místním nebo lidem z regionu, teprve potom mohou přicházet lidé odjinud,“ poznamenal Poc.

V návaznosti na výstavbu průmyslových zón mají v okolí zatopeného lomu Medard vzniknout i plochy s rezidenční zástavbou a rekreačními plochami.

Sokolov zůstane vždy servisním městem, a na to se připravujeme již teď
Petr Kubis (ANO), starosta Sokolova

Lidé budou potřebovat zázemí. „Nabídneme dostupné bydlení v několika lokalitách na Sokolovsku i širším okolí a volnočasové vyžití jak na přírodním koupališti Michal, tak na jezeru Medard,“ ubezpečil Poc. „Na regionu je rozvoj školství, kultury, infrastruktury. Transformace kraje je týmový sport, není to jen o nás,“ doplnil. A například Sokolov si je vědom, že bude například třeba rozšířit počet míst ve školkách a školách.

Projekt nazvaný Sokolovská investiční a green development by měl být dokončen v prosinci 2027. Celkové náklady mají dosáhnout 533,7 milionu korun, přičemž maximální výše podpory z evropských dotací by mohla dosáhnout více než padesáti procent způsobilých výdajů projektu.

Foto: Archiv Karlovarského kraje

V návaznosti na průmyslové zóny má v okolí zatopeného lomu Medard vzniknout i rezidenční zástavba s rekreačními plochami.

Na realizaci projektu se město už připravuje

„V okolí Medardu má do deseti let bydlet deset tisíc lidí, což je pro nás extrémně pozitivní zpráva,“ uvedl k plánované přeměně uhelného regionu starosta Sokolova Petr Kubis (ANO). „Město Sokolov zůstane vždy tím servisním městem, a na to se připravujeme již teď.“

„Snažíme se to řešit budováním infrastruktury. Například jsme navýšili o padesát milionů korun finance na rekonstrukci a vybavení škol a mateřských školek,“ ujistil Kubis. „Děláme vše pro to, aby nám neujel vlak.“

Snažíme se bonusy přilákat lékaře a také postavit nový zdravotní dům. Uděláme pro to maximum
Petr Kubis (ANO), starosta Sokolova

„Zdravotnictví je samozřejmě problém,“ komentoval starosta další část infrastruktury, kterou bude třeba s přeměnou regionu posílit. „Musíme to řešit všemi možnými způsoby, obdobně ale jako zbytek republiky. Rozhodně je to jeden z parametrů, co každý bude zkoumat, zda se má přistěhovat, tedy v jakém stavu je školství a zdravotnictví, ale týkat se to bude i možností volnočasových aktivit,“ konstatoval starosta. A dodal: „Snažíme se bonusy přilákat lékaře a také se snažíme postavit nový zdravotní dům. Uděláme pro to maximum.“

Anketa

Líbí se vám chystaný projekt?
Ano, líbí.
84,3 %
Docela ano.
1,7 %
Nevím. Neumím si to představit.
1,8 %
Je mi to úplně jedno.
1,3 %
Moc ne.
0,5 %
Ne, přijde mi to nesmyslné.
10,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 987 čtenářů.

Ředitelé Chemických závodů Sokolov si nechali vystavět vily od stejného architekta

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám