Hlavní obsah

Sněmovnou prošel zákon o kolkování lihu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Láhve obsahující líh budou muset mít na zátce speciální kolek, který se při otevření láhve zničí. Vyplývá to z vládního zákona o kolkování lihu, který v pátek schválili poslanci. Aby začal platit, musí ještě projít Senátem a podepsat ho musí prezident Václav Klaus.

Foto: Alena Hrbková

Herečka Bohdana Pavlíková.

Článek

Pokud projde celým procesem, začne zákon platit v červenci příštího roku. Páskami se budou značit nejen láhve s čistým lihem o objemu větším než dva decilitry, ale i tvrdý alkohol. Ministr financí Bohuslav Sobotka, z jehož dílny zákon pochází, tím chce omezit daňové úniky. Obchodníci budou moci do konce příštího roku doprodat stávající  zásoby bez kolků.

Proti zákonu byla ODS, která tvrdí, že kolkování černému trhu stejně nezabrání. "Tento zákon, ve kterém navrhujeme kolkování jednotlivých lahví, mi připomíná zákon, podle kterého se kolkují všechny cigarety a na našem trhu se stále objevují cigarety falešné," řekl poslanec ODS Josef Bíža. Zákon podle ODS zkomplikuje život především malým firmám. Při výrobě malých šarží budou muset lepit kolky komplikovaně ručně, což přinese zvýšení nákladů.

Největší česká likérka Stock Plzeň už zákon označila za nesmyslný. Zavedení kolků nepřinese žádný efekt v boji proti černému trhu, protože pořízení kvalitních falešných kolků nebude pro nelegální výrobce problémem, tvrdí firma.

Kolky zaplatí výrobci lihu

Každá kontrolní pásky bude mít číslo, které bude evidováno na konkrétní osobu. Stát počítá s tím, že by tiskl zhruba 200 milionů kusů ročně. Jejich cena by se měla pohybovat od 20 do 36 haléřů a platit by jí měli výrobci a dovozci. Stát jim na oplátku umožní odepsat nové stroje na lepení pásek. Cena stroje se pohybuje kolem osmi miliónů korun.

Pokud by firmy kolky padělaly, či láhve neznačily, hrozila by jim pokuta až 5 miliónů korun. Pokud by zákon porušila fyzická osoba, mohlo by ji to přijít až na půl miliónu korun. Kolkování se ale nebude vztahovat na "líh, který je výsledkem pěstitelského pálení ovoce", tedy například na doma vyrobenou slivovici. Kontrolu mají provádět celní úřady.

Kolkování lihu je tak první součást balíčku zákonů, jež bojují proti šedé ekonomice, která prošla Sněmovnou. Na těch dalších, například zákonu o registračních pokladnách, se poslanci zatím nedokázali shodnout. Třetí součást, zákon o majetkových přiznáních, zatím ani není sepsán, neshodla se na něm zatím ani koalice.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka chce kolkovat tvrdý alkohol

Pijáci tvrdého alkoholu příští rok z nepříjemných překvapení nevyjdou. Po prvním lednu příštího roku, kdy budou muset sáhnout hlouběji do peněženek kvůli...

Kalousek navrhuje odklad registračních pokladen

Zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí, které měly již od příštího roku spolu s kolkováním lihu a majetkovými přiznáními tvořit páteř vládního...

Výběr článků

Načítám