Hlavní obsah

Šmejdi zneužívají hladu po nájemním bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S výrazně vyšší poptávkou po nájemních bytech se opět roztrhl pytel s podvodnými nabídkami. Podvodníci nalákají na hezky vypadající inzerát, využijí toho, že o nabídku projeví zájem desítky lidí, dostanou je pod tlak a snaží se z nich vymámit nájem, resp. kauci, předem.

Foto: Finep.cz

Ilustrační foto

Článek

Peníze pak už zájemce nikdy neuvidí a na byt může také zapomenout, protože zadavatel ve skutečnosti byt ani nevlastní a peníze vybere na dálku, když komunikuje jen přes e-mail.

„Zatímco loni jsme evidovali v průměru pět případů za měsíc, letos jich měsíčně řešíme zhruba osmkrát více,“ potvrdila Právu manažerka serveru Sreality.cz Lenka Zichová.

Chtěl si přes internet pořídit jezevčíka, podvodníci ho obrali o 100 tisíc

Bezpečnost

Podvodníci jsou někdy schopni nemovitost zájemcům ukázat, mohou ji mít jen krátkodobě pronajatou. To se ale děje zřídka, a navíc je dotyčný policií snáze dohledatelný.

Podezřele nízká cena

Každopádně lidé takto mohou přijít až o desítky tisíc, protože kauce plus provize realitnímu zprostředkovateli se hradí ve výši jednoho až tří nájmů předem.

Někdy na podvodný inzerát ukazuje podezřele nízká cena za nabízený nájem. „Reagovali jsme na inzerát pronájmu bytu 3+kk, 110 m², Praha, Krakovská s cenou 13 400 Kč. Bohužel jsme zjistili, že se pravděpodobně jedná o podvodnou nabídku. Proto jsme ji ze Sreality.cz smazali a inzerentovi zakázali přístup. Doporučujeme dále s tímto inzerentem nekomunikovat,“ stojí v jednom z varování Sreality.cz odeslaných zájemcům.

Jindy ale inzerát působí věrohodně a je potřeba hledět na detaily.

„Pokud se setkáte s chybnou inzercí či s inzercí bez telefonického kontaktu na zadavatele, je možné, že se jedná o podvodnou nabídku. Podvodníci také často komunikují z jiné e-mailové adresy, než která je uvedena v inzerci,“ nabádají Sreality.cz.

Prodeje bytů padají, pozemky zdražují

Finance

Fiktivní nabídky pronájmů s cílem vylákat „první nájemné předem“ se objevují i na byty v cizině. Jedenatřicetiletý muž z Rosicka tak letos v dubnu přišel v přepočtu o sto tisíc korun.

„Reagoval na internetovou nabídku pronájmu bytu v Nizozemsku. Poměrně brzy se s inzerentem dohodl na podmínkách. Na základě zaslané smlouvy odeslal do zahraničí dvě zálohové platby. Když muž v přepočtu skoro sto tisíc korun odeslal, inzerent s ním přestal komunikovat,“ shrnul Bohumil Malášek z ředitelství policie Jihomoravského kraje.

Stará finta ožila kvůli poptávce

Jak vyplývá z přehledu policejních zpráv, k těmto podvodům hojně docházelo i v letech 2017 až 2020. Teď se podvodníci k pokusům obohatit se na úkor druhých vracejí, neboť využívají obrovské poptávky po nájemních bytech, zejména ve velkých městech. Většina bytů se pronajme ani ne za měsíc.

Velké realitní portály se ovšem snaží podvodníky důsledně odfiltrovat, a tak věc často ani nedospěje k policii a záležitost končí ve stadiu pokusu.

Větší propustnost podvodných nabídek ale může být na lokálních realitních portálech, kde jsou nezřídka pořád inzerovány i dávno neplatné nabídky, aby portály působily obsažným dojmem.

Filtraci nelze ani příliš očekávat u internetových bazarů, kde se nabízí kdeco, od sekačky přes starou skříň, ojeté auto až třeba po pronájmy bytů.

Splaťte dluh na pojistném, zkoušejí to podvodníci v e-mailech na klienty VZP

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám