Hlavní obsah

Splaťte dluh na pojistném, zkoušejí to podvodníci v e-mailech na klienty VZP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) upozornila klienty na množící se podvodné e-maily, které vyzývají k úhradě neexistujícího dluhu. Varuje rovněž před tím, aby lidé poskytovali na základě podobných výzev jakékoli přístupové údaje k účtům či osobní data. Lidé mají výzvy ignorovat, případně se obrátit přímo na VZP.

Foto: VZP
Článek

„Pokud VZP informuje klienta o vzniku dluhu na zdravotním pojištění, pak jej zpravidla oslovuje dopisem, který je zaslán poštou nebo datovou schránkou, případně mu zašle SMS, a to v případech, kdy tento způsob komunikace klient předem schválil,“ uvedla mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

Množící se e-maily, které VZP zaznamenala, se snaží vylákat přístupové údaje k účtům, které mohou být následně zneužity. Pojišťovna připomíná, že lidé nemají klikat na uvedené odkazy.

Lákají na Leoše Mareše i kryptoměny, důvěřivce oškubou. Podvod odhalí jen ti pozorní

Bezpečnost

Krom toho, že VZP tímto způsobem s klienty ohledně úhrad dlužných částek nekomunikuje, mohou lidé podvod odhalit na základě adresy a domény. Pro komunikaci s klienty používá VZP tyto e-mailové adresy: info@vzp.cz nebo ekk@vzp.cz. Stav plateb za zdravotní pojištění lidé mohou nalézt v aplikaci MojeVZP.

V případě pochybností se lidé mohou obrátit na infolinku na čísle 952 222 222.

Foto: VZP

Ukázka podovodného e-mailu

Reklama

Výběr článků

Načítám