Hlavní obsah

Slovensko vyváží do Ruska zboží, které může využívat ruská armáda, píše server

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko do Ruska vyváží zboží, které pak ruská armáda může využívat k výrobě těžkých zbraní. V pátek o tom informoval server Denníku N. Slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) informace prověřuje.

Foto: Olexandr Chornyi, ČTK/AP

Ruští vojáci v Chersonu. Ilustrační foto

Článek

Denník N v pátek uvedl, že má seznam tisíců kusů různého zboží, které slovenští celníci pustili po vypuknutí války na Ukrajině přímo do Ruska a může sloužit k výrobě těžkých zbraní. Jedná se například o ložiska, stroje na výrobu částí pneumatik i celé motory. Slovensko tak podle listu působí jako zásobárna ruské armády, když slovenští celníci pouštějí množství zboží dodavatelům ruských zbrojařských firem.

„Naším cílem je, abychom zamezili, pokud to bude možné, jakékoli nechtěné nepřímé podpoře agresivní války Ruské federace vůči Ukrajině,“ uvedl slovenský úřad vlády.

Finanční správa podle serveru tvrdí, že vše je v pořádku a slovenští celníci nic nezanedbávají. „Uváděné příklady zboží nepodléhají restriktivním opatřením a ani nejsou zbožím dvojího použití nebo vojenským materiálem podle příslušných právních předpisů,“ uvedla finanční správa. „Finanční správa nerozhoduje o tom, zda zboží vyvážené do Ruska bude, nebo nebude použité ruskou armádou,“ dodala.

Slovenští celníci si podle serveru pravděpodobně neověřili, zda se jedná o zboží dvojího využití na civilní i vojenské účely. V případě zboží využitelného k vojenským účelům mohlo jít o porušení sankcí Evropské unie (EU).

Sankce Rusy tvrdě zasáhly. Nemohou vyrábět tolik nových zbraní, tvrdí Američané

Ekonomika

Pneumatiky pro těžkou vojenskou techniku

Podle listu tři týdny po začátku ruské invaze na Ukrajinu 17. března 2022 pustili například slovenští celníci do ruské federativní republiky Tatarstán celou linku pro závod nákladních pneumatik v Nižněkamsku. Na této lince je možné vyrábět nadrozměrné pneumatiky pro těžkou vojenskou techniku.

Ruský web topwar.ru v roce 2016 napsal, že speciální pneumatiky tohoto výrobce budou dodávány pro mobilní protitankové raketové systémy Kornet-E namontované na podvozku automobilu Tiger. Tyto ohnivzdorné pneumatiky umožňují pokračovat vozidlům v pohybu i po zásahu střelami a střepinami a měly se postupně používat na všechny obrněné automobily třídy Tiger. Tyto pneumatiky jsou určené rovněž pro vojenská vozidla Ural.

Další příklad exportu ze Slovenska do Ruska je ve prospěch ruské firmy GK Jard z města Jaroslavl, uvedl server. Letos v srpnu dostala zásilku 3750 ložisek, když slovenští celníci povolili jejich vývoz 21. července.

Jard vyrábí části motorů a jeho hlavním odběratelem je běloruská firma MAZ, která je na sankčním seznamu EU. Její vojenská divize MKZT totiž vyrábí nosiče pro raketové systémy TOR, BUK a OSA, ale také například kolesové nosiče pro mezikontinentální balistické rakety s jadernými hlavicemi Topol-M. Firma Jard uvádí jako hlavní cílové produkty také automobily ZIL, které slouží jako nosiče pro systém GRAD.

Rusku dochází dělostřelecká munice, tajně ji dováží z KLDR

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám