Hlavní obsah

Slovensko ve velkém snižuje daně, opozice mluví o kupování voličů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovensko v průběhu dvou dnů přijalo dva zákony, které zásadně snižují daňové zatížení. Snížilo daň z příjmu menším firmám i živnostníkům z 21 na 15 procent a snížilo daň z přidané hodnoty (DPH) na některé druhy potravin z 20 na 10 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco koaliční Slovenská národní strana (SNS) mluví o tom, že je lepší dát peníze lidem i za cenu zadlužení se, opozice mluví o kupování voličů. Za pět měsíců se na Slovensku budou konat parlamentní volby.

Ministr financí Ladislav Kamenický (Směr-sociální demokracie) ve čtvrtek připustil, že vyrovnaný rozpočet se letos nepodaří udržet. „Rozpočet Slovenska skončí v minusu,“ řekl. Slovenská ekonomika ve druhém letošním čtvrtletí výrazně zpomalila, tempo ekonomického růstu spadlo na dvě procenta ze 3,7 procenta v prvním kvartálu.

V rámci sociálního balíčku se od ledna příštího roku sníží daň z příjmu menším firmám a živnostníkům ze současných 21 na 15 procent. Sazba daně z příjmu klesne menším firmám a živnostníkům v případě, že jejich roční příjmy nepřesáhnou 100 tisíc eur (2,6 milionu korun).

Poslanci rovněž zvýšili rodičovský příspěvek ze současných 220 eur (5700 korun) na 370 eur (9580 korun). Rodičovský příspěvek se zvýší rodičům, kteří před narozením dítěte pracovali a měli nárok na mateřskou. Ostatním rodičům stoupne příspěvek na 270 eur (7000 korun).

Levnější potraviny?

Od ledna 2020 snižuje Slovensko DPH na některé druhy potravin ze současných 20 na 10 procent. Dopad tohoto opatření na státní rozpočet představuje podle odhadů 65 milionů eur (1,68 miliardy korun). Od ledna budou do zvýhodněné sazby přeřazeny například některé druhy mléčných výrobků: ovčí brynza, jogurty, kefír, smetana a acidofilní mléko. Mléko a máslo patří do této kategorie už pět let.

Nižší DPH bude platit rovněž na přírodní med, vybrané druhy pekařských výrobků, ovocné a zeleninové šťávy, jablka, hrušky, brambory, rajčata, cibuli, česnek, okurky a další. Nižší DPH nebude platit například na mrkev a petržel.

„Měli jsme zájem na snížení DPH pro všechny druhy potravin, ale dopad na státní rozpočet by přesáhl 100 milionů eur. Proto jsme přistoupili ke koaličnímu kompromisu a vybrali jsme především zdravé potraviny. Tím se dopad na státní rozpočet snížil,“ uvedla v rozpravě poslankyně vládní SNS Eva Antošová.

Kupování voličů

Opozice upozorňuje, že tato opatření přicházejí v době zpomalování hospodářského růstu a otevřeně mluví o kupování voličů.

„Státní rozpočet se vládě vymkl z kontroly a zvyšováním výdajů si v předvolebním roce kupuje voliče,“ uvedlo ve svém prohlášení opoziční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. „Vláda utratí mnohem víc, než si napsala do rozpočtu a slíbila občanům,“ upozornil poslanec za toto hnutí Eduard Heger. Hnutí rovněž připomnělo vládě její vlastní závazek dodržet v letošním i příštím roce vyrovnaný rozpočet.

Slovensko rovněž snížilo výhled růstu domácí ekonomiky na tento i příští dva roky. Změnu v nejnovější prognóze zdůvodnil ministr hlavně oslabením exportu kvůli vývoji v eurozóně.

„Na jedné straně je zde zpomalující německá ekonomika, která má obrovský vliv na naše hospodářství. Je zde také ochlazení v průmyslu,“ řekl Kamenický. Dalším rizikem je případné vystoupení Velké Británie z Evropské unie bez dohody.

Ministr financí chtěl navýšit příjmy do státního rozpočtu zvýšením spotřební daně z cigaret, ale koaliční SNS byla důrazně proti.

Danko vyzývá k dalšímu zadlužení

Podle předsedy parlamentu a SNS Andreje Danka by se Slovensko mělo víc zadlužovat a na dluh stavět například dálnice.

„Neměli bychom se bát a měli bychom si půjčit několik miliard a rozběhnout konečně dostavbu dálnic a nemocnic. Slovensko stále žije z podstaty Husákova období (Gustáv Husák, prezident ČSSR v letech 1975 až 1989 - pozn. red.). Od roku 1985 jsme neudělali ani kilometr železniční tratě. V budoucnu budu prosazovat Kaczynského a Orbánovu politiku velkých státních investic, které rozproudí ekonomiku,“ řekl Danko v rádiu Expres s odkazem na premiéry Polska a Maďarska.

Reklama

Výběr článků

Načítám