Hlavní obsah

Schillerová chce zdanit i svoji Účtenkovku

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Od začátku příštího roku chce vláda dostat do státní kasy peníze vyšším zdanění hazardu i ze zdanění výher z hazardu. Patnáctiprocentní dani by měly podléhat i výhry z účtenkové loterie, kterou ministerstvo financí zavedlo v rámci EET. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) přesto o Účtenkovce tvrdí, že to není hazard.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace k loterii Účtenkovka

Článek

Výhry z hazardu byly doposud od daně osvobozeny. „V minulosti se stalo, že někdo vyhrál dvě nebo tři miliardy. Nevidím důvod, proč by měly být tyto výhry osvobozeny,“ řekla Novinkám ve středu po jednání rozpočtového výboru Schillerová.

Danit by se měly i výhry z účtenkové loterie, kterou ministerstvo financí údajně motivuje lidi, aby si brali účtenky z EET. Schillerová přitom tvrdí, že Účtenkovka není hazard.

„Účtenková loterie není hazard. Hazard znamená, že někam dáváte peníze, kdežto sem vkládáte účtenky. Ale připadalo mi poměrně neobhajitelné, že bychom zrušili osvobození výher z hazardu a nechali osvobozené výhry z Účtenkovky. Ty výhry nejsou malé,“ sdělila Novinkám Schillerová.

O co se hraje v Účtenkovce
Nejvyšší finanční obnos, který lidé mohou vyhrát v Účtenkovce, je milion korun. Vyhrát mohou dále 300 tisíc korun, 200 tisíc a sto tisíc korun. Dále se soutěží o 20 výher po 20 tisících korunách, tisíc výher po jednom tisíci korun a 20 tisíc výher po stokoruně. Na druhém místě se dá vyhrát auto, to ale výherce danit nebude.

Ministerstvo financí zdaněním výher a zvýšením daní u hazardu argumentuje také prevencí před gamblerstvím. Opozice upozorňuje na to, že je to trochu paradox.

„Jako u mnoha jiných zákonů si paní ministryně pěkně protiřečí. Je to paní ministryně, která zavedla nový hazard Účtenkovka, a ještě se fotí s výherci a říká sázejte, posílejte účtenky, třeba něco vyhrajete,“ vyčetl Schillerové šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Účtenkovka sama o sobě je naprosto mrtvý apendix nesmyslného systému EET
Miroslav Kalousek (TOP 09)

„Účtenkovka sama o sobě je naprosto mrtvý apendix nesmyslného systému EET a pevně doufám, že brzy zmizí ze světa jak EET, tak Účtenkovka,“ řekl Novinkám šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle statistik ministerstva financí se Účtenkovky měsíčně účastní cca 350 tisíc lidí, do slosování registrují skoro 15 milionů účtenek.

Sto tisíc nebo milion?

Vláda původně navrhovala, aby se od ledna 2020 zdaňovaly výhry nad sto tisíc korun. Poslanci ale doporučili, aby se danily výhry až nad milion korun. O finální výši rozhodne až Sněmovna ve třetím čtení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na schůzi Sněmovny

Pokud by prošel vládní návrh, danily by se z Účtenkovky čtyři nejvyšší výhry – sto tisíc korun, dvě stě tisíc, tři sta tisíc korun a milion. Pokud by prošel pozměňovací návrh přijatý v rozpočtovém výboru, danila by se jen nejvyšší výhra milion korun.

Ministerstvo financí v návrhu zákona uvedlo, že díky změnám sazeb daně z hazardních her očekává zvýšení daňových příjmů v roce 2020 o 600 milionů korun, v roce 2021 o 900 milionů korun.

V případě zdanění hazardu přijal rozpočtový výbor návrh poslanců Romana Onderky (ČSSD) a Jiřího Dolejše (KSČM), který zvyšuje sazbu daně z her na automatech z nynějších 35 na 38 procent. U loterií, kurzových sázek a totalizátorových her chtějí sazby ponechat na nynější úrovni, tedy na 23 procentech.

Krabička cigaret dražší o 13 korun

Vláda chce také zvýšit spotřební daň na tvrdý alkohol a tabák. V případě tabáku by měla spotřební daň stoupnout příští rok o zhruba deset procent, u tvrdého alkoholu zhruba o 13 procent.

V případě lihu navrhlo ministerstvo financí zvýšení z 57 korun na 64,50 koruny na půllitru 40procentního alkoholu. Spotřební daň z cigaret se má podle návrhu zvýšit z 27 procent na 30 procent u procentní části a z 1,46 koruny na 1,61 koruny na kus u pevné části sazby. Krabička by tak mohla zdražil až o 13 korun.

Anketa

Hrajete Účtenkovku?
Pravidelně
26,8 %
Občas
4,6 %
Ne
68,6 %
Celkem hlasovalo 1745 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám