Hlavní obsah

Sleva energií se chystá od říjnových záloh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dodavatelé elektřiny se připravují na promítnutí slevy v podobě tzv. úsporného tarifu do záloh domácností od října.

Foto: Novinky

Sleva za energii by se měla promítnout v podobě tzv. úsporného tarifu do záloh domácností od října.

Článek

Pokud by navíc vláda rozhodla o navýšení příspěvku, jak to u nízkopříjmových avizoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), jsou dodavatelé připraveni v termínu reagovat.

„Promítneme takovou částku, jakou stát rozhodne,“ řekl Právu mluvčí největšího dodavatele, ČEZ Roman Gazdík.

„Pokud jde o případné navýšení částky v úsporném tarifu, jsme připraveni to zohlednit,“ prohlásil mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Podpora i příští rok

Podle nařízení vlády dostanou lidé s nejběžnějšími tarify za říjen až prosinec 3500 Kč a lidé, kteří elektřinou topí, 2000 korun. Další úlevou jim pak bude odpuštění platby za obnovitelné zdroje, která činí 599 Kč za každou spotřebovanou megawatthodinu. Celkem by tak každá domácnost letos měla v průměru ušetřit okolo 4000 Kč. Podpora bude pokračovat i příští rok.

Domácnosti by tak za období od letošního října do září příštího roku měly podle Síkely ušetřit podle spotřeby mezi 11 a 18 tisíci korun.

Na energie do konce roku až 5000 korun

Ekonomika

Síkela také ohlásil, že nad rámec toho chce chudším domácnostem pomoc ještě navýšit, ale blíž to neupřesnil s tím, že o tom bude teprve diskutovat s ministry práce a financí Ma­rianem Jurečkou (KDU-ČSL) a Zbyňkem Stanjurou (ODS).

Hnutí STAN, které Síkela ve vládě zastupuje, prohlásilo, že by se podpora pro letošek mohla navýšit ze čtyř až na 10 tisíc korun. Koho by se to týkalo a v jakém rozsahu, není jasné.

Úleva až do výše zálohy

Nařízení vlády o úsporném tarifu podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěcha Srnky už začalo platit. Ve Sbírce zákonů už vyšlo. V případě navýšení částky v úsporném tarifu by podle Hanzelky bylo ale zřejmě nutné nové nařízení vlády.

ČEZ zohlední slevu z tarifu v říjnové záloze celou všude tam, kde to půjde. „Příspěvek rozúčtujeme do první zálohy. Pokud bude příspěvek vyšší než samotná záloha, tak o zbylou částku snížíme další zálohu či zálohy,“ vysvětlil Gazdík.

Pokud má někdo zálohu třeba jen 500 korun, takže příspěvek převyšuje jeho platby za říjen až prosinec, ČEZ mu pokryje tyto zálohy za tři měsíce a zbytek peněz do částky, na kterou má nárok, zohlední v ročním vyúčtování.

Fiala jednal s šéfem ČEZu

Ekonomika

Hanzelka potvrdil, že lidé nebudou pro získání podpory muset nikam chodit či telefonovat, firma bude zákazníky o promítnutí slevy do záloh sama informovat.

„Podle způsobu úhrady záloh mohou nastat dvě situace. Ten, kdo hradí zálohy inkasem, se nemusí o nic starat. Dodavatel elektřiny zákazníkovi v závislosti na částce sníží několik záloh. Naopak kdo platí zálohy trvalým příkazem k úhradě, si může sám zálohy snížit o příslušnou částku. Její výši se od října dozví na svém zákaznickém účtu, po přihlášení do aplikace Moje PRE. Tomu, kdo si zálohy sám nesníží, bude příspěvek z úsporného tarifu při vyúčtování připsán na zákaznický účet ve formě přeplatku,“ vysvětlil Hanzelka.

ČEZ kvůli zapracování zohlednění slevy do IT systémů omezí některé funkce online aplikace nebo na internetových stránkách.

„Vše stihneme, ale je to technicky poměrně dost náročné. Kvůli zavedení tarifu tak nebudou fungovat či budou omezeny některé naše systémy fungování aplikace ČEZ online. Během září nebude například možné upravovat částku v inkasu, vracet přeplatky nebo platit pomocí Můj ČEZ,“ dodal Gazdík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám