Hlavní obsah

Fiala jednal s šéfem ČEZu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala jednal v úterý s ředitelem ČEZ o chystané transformaci firmy. Cílem je získat větší státní kontrolu nad energetickými zdroji, napsal Fiala.

Foto: Petr Fiala/Twitter, Bez zdroje

Premiér Petr Fiala na jednání s šéfem ČEZ Danielem Benešem (vpravo)

Článek

„S generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem jsem jednal zejména o aktuálních cenách elektřiny a o konkrétních krocích k jejich snížení,“ napsal premiér na Twitteru.

„Bavili jsme se také o chystané transformaci společnosti s cílem získat větší státní kontrolu nad energetickými zdroji,“ doplnil.

Podrobnosti nejsou jasné, objevily se ale varianty, že by firmu bylo možné rozdělit, aby stát získat větší kontrolu přímo nad elektrárnami a infrastrukturou. „Naším cílem je získat výrobu a cenotvorbu elektrické energie pod kontrolu státu,“ řekl Fiala minulý týden.

Stát vlastní v energetické společnosti zhruba 70procentní podíl. V pololetí vykázala firma čistý zisk 33,6 miliardy korun, což je meziročně o 32 miliard více.

Podle Fialy je třeba směřovat k zastropování cen energií. Řešení je ale podle něj nutné dosáhnout na evropské úrovni. V pondělí o tom jednal i s německým kancléřem Olafem Scholzem.

9. září se sejde mimořádná evropská rada pro energetiku, kde by se o cenách elektřiny mělo jednat. Ty v minulých dnech vyskočily až na 1000 eur za MWh. Ministr průmyslu Jozef Síkela uvedl, že jednat by se mělo především o tom, že by se ceny elektřiny na burze přestaly určovat podle nejdražšího způsobu výroby, což je nyní výroba elektřiny z plynu. Následně by se cena plynu pro výrobu elektřiny zastropovala.

Po oznámení, že EU bude ceny jednotně řešit, začaly v úterý ceny elektřiny na burze padat.

Ceny elektřiny zažívají volný pád

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám