Hlavní obsah

Škodě Auto klesl zisk o čtvrtinu, Volkswagenu dokonce o 80 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mladoboleslavské automobilce Škoda Auto v prvním čtvrtletí klesl meziročně provozní zisk o 25,1 procenta na 307 milionů eur (8,3 miliardy korun). Příčinou jsou nižší prodeje a vývoj směnných kurzů. Ve středu to uvedl mateřský koncern Volkswagen, který sídlí v německém Wolfsburgu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Škoda Superb Combi Scout 2,0 TSI 4x4

Článek

Provozní zisk mateřského Volkswagenu klesl ve čtvrtletí dokonce o 81 procent na 900 milionů eur (24,45 miliard korun), potvrdila firma předběžná čísla. Citelně horší bude i celý rok, dodala. Kromě nízké poptávky firma doplatila i na bouřlivý vývoj na kapitálových a komoditních trzích.

Tržby Škodě poklesly o dvě procenta na 4,8 miliardy eur (130,5 miliardy korun).

Vysoká poptávka byla po modelech Scala a Kamiq. Mladoboleslavská od ledna do března prodala 237 tisíc aut, což je o 13,7 procenta méně než ve stejném období loni.

Škoda Auto obnovila výrobu

Ekonomika

Škoda Auto v pondělí obnovila výrobu v Mladé Boleslavi, Kvasinách a ve Vrchlabí. Odstávka kvůli pandemii nemoci covid-19 trvala téměř šest týdnů.

Kromě tří zmíněných závodů, jež Škodovka provozuje v Česku, vyrábí také v Číně, Rusku, Alžírsku, Indii a na Slovensku. Větší část zahraničních závodů funguje v režimu koncernových partnerství, na Ukrajině a v Kazachstánu potom vyrábí ve spolupráci s místními partnery.

Firma loni dodala do celého světa 1,24 milionu aut a má téměř 39 tisíc zaměstnanců, z nich zhruba 34 tisíc v Česku. Jde o nejprodávanější značku na českém trhu, kde se její podíl blíží 40 procentům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám