Hlavní obsah

Skipasy v tuzemsku zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skipasy v tuzemských horských střediscích podle Asociace horských středisek (AHS) meziročně mírně zdraží. Areály ale častěji pracují s víceúrovňovými cenami. Rozdílné částky lidé zaplatí, pokud si skipas pořídí předem on-line, přijedou lyžovat v pracovním týdnu nebo v exponovaném čase. Řekl to ředitel asociace Libor Knot.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Změny cen skipasů jsou podle Knota velmi individuální, ne všechna střediska budou zdražovat. Provozovatelé podle něj ale často musejí zohlednit loňskou zrušenou sezonu, rostoucí ceny energií či vyšší náklady na mzdy.

Průměrné minimální ceny skipasů ve srovnání s minulým rokem podle kvalifikovaného odhadu AHS budou zhruba o deset procent nižší. Maximální ceny vzrostou o deset až 15 procent.

Jednodenní skipas pro dospělého stál podle Knota v minulých letech řádově 630 korun, nyní se průměrná cena zvedne o deset až 15 procent. „Když jsme si to srovnávali se stejně velkými areály třeba v Rakousku, tak tam je průměrná cena na 1160 korunách,” uvedl Knot.

V Rakousku zdraží některé skipasy. Denní se nedostanou pod 60 eur

Cestování

Díky nastavení cen v závislosti na vybraném dni, čase či způsobu pořízení horská střediska podle Knota lépe rozloží zátěž v různých časových obdobích. „Je to ale také příležitost pro návštěvníky, jak při dobrém plánování pobytu poměrně významně ušetřit,” dodal.

Co se týče pravidel samotného provozu v nadcházející sezoně, tak podle Knota nejsou konkrétní opatření zatím známa. Asociace o tom jedná s ministerstvem průmyslu a obchodu a s resortem zdravotnictví. Počítá ale s tím, že jako u jiných služeb budou skiareály vyžadovat doklad o bezinfekčnosti. Pro očkované by neměla platit téměř žádná omezení, uvedl Knot.

Odložené investice

Enormní šíření covidu-19 loni v zimě a letos na jaře skiareály citelně zasáhlo. Během celé sezony mohly lyžaře obsluhovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Ztráty na tržbách činily podle AHS zhruba 3,5 miliardy korun, se započtením propadu ubytovacích, stravovacích a dalších služeb v horských regionech podle studie společnosti KPMG dosáhly až 25 miliard korun.

I přes prakticky zrušenou sezonu a tím spojený výpadek tržeb horská střediska v posledních dvou letech investovala zhruba miliardu korun do modernizace. Až 80 procent investic šlo na zvýšení bezpečnosti, kvality a komfortu služeb, uvedl Knot.

Velká část investic podle něj připadá na střediska Lipno, Kraličák, Dolní Morava, Malá Úpa, Skiarena Jizerky, Ještěd a Klínovec. Odložit své modernizační plány kvůli zrušené sezoně naopak museli třeba ve Špindlerově Mlýně, kde chtěli propojit střediska. Na Špičáku na Šumavě zase zahájí stavbu multifunkční budovy až příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám