Hlavní obsah

Shell dál obchoduje s ruským plynem, píše BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell nadále obchoduje s ruským plynem, ačkoliv před více než rokem v souvislosti s válkou na Ukrajině slíbila, že se z ruského trhu stáhne. Napsal to v neděli server BBC s odvoláním na analýzu organizace Global Witness. V loňském roce se Shell podle analýzy podílel na vývozu ruského plynu po moři téměř osminou.

Foto: May James, Reuters

Čerpací stanice Shell

Článek

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleh Ustěnko firmu Shell obvinil, že vydělává „krvavé peníze“. Shell tvrdí, že obchody s ruským plynem jsou důsledkem „dlouhodobých smluvních závazků“ a neporušují zákony ani sankce.

Peníze do Putinových kapes

„Je to celkem prosté. Pokračováním v obchodování s ruským plynem vkládá Shell peníze do Putinových kapes a pomáhá Rusku při brutální agresi vůči ukrajinskému lidu,“ uvedl Ustěnko. „Obrovské částky, které Shell a celý ropný průmysl vydělávají v Rusku, by se měly využít spíše k financování obnovy Ukrajiny než k plnění kapes akcionářů,“ dodal.

Minulý měsíc například vyrazil z ruského přístavu Sabetta na poloostrově Jamal tanker s kapacitou přes 160 000 krychlových metrů zkapalněného zemního plynu (LNG). Jde o jednu z osmi zásilek z poloostrova Jamal, které firma Shell koupila v letošním roce, plyne z údajů společnosti Kpler analyzovaných organizací Global Witness. Konečným cílem této zásilky je Hongkong, píše BBC.

Čtvrtletní zisk ropného giganta Shell překonal očekávání

Ekonomika

Shell: Dlouhodobé závazky

„Shell zastavil nákupy LNG na promptním trhu, stále má však určité dlouhodobé smluvní závazky. Je to plně v souladu se sankcemi i příslušnými zákony a regulačními opatřeními v zemích, ve kterých působíme,“ uvedl mluvčí Shellu. „Je to dilema mezi vytvářením tlaku na ruskou vládu kvůli jejím zvěrstvům na Ukrajině a zajištěním stabilních a bezpečných dodávek energie,“ dodal.

Rusko loni výrazně omezilo vývoz plynu prostřednictvím plynovodů, ale zvýšilo dodávky po moři, a to i do Evropy. Británie již nedovezla žádný ruský plyn déle než rok, zatímco Evropská unie se nyní snaží snížit objem dovozu LNG z Ruska, píše BBC.

„Je již dlouho načase, aby se na obchodování s ruským LNG hledělo se stejným odporem jako na obchodování s ruskou ropou. Zaměření se na energetické příjmy (ruského prezidenta Vladimira) Putina nesmí být o symbolických opatřeních, ale musí skutečně zastavit příliv obrovských částek za fosilní paliva, které upevňují jeho moc,“ uvedl Jonathan Noronha-Gant z organizace Global Witness.

V loňském roce Shell podle výpočtů organizace Global Witness patřil mezi pět největších obchodníků s ruským LNG. Podnik loni v v březnu, tedy krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu, oznámil, že přestane ruskou ropu i zemní plyn kupovat. Upozornil nicméně, že jeho odchod z ruského trhu bude postupný.

Tok ruského plynu do EU přes Ukrajinu se může příští rok zastavit

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám