Hlavní obsah

Čtvrtletní zisk ropného giganta Shell překonal očekávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská ropná a plynárenská společnost Shell v letošním prvním čtvrtletí zvýšila upravený čistý zisk na 9,65 miliardy dolarů (přes 200 miliard Kč) z 9,13 miliardy dolarů před rokem. Zisk tak překonal očekávání analytiků, kteří jej v průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali na 8,6 miliardy dolarů, napsal server CNBC.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo Shell na pumpě čerpací stanice v Londýně.

Článek

Zisk se nicméně mírně snížil z 9,81 miliardy dolarů v posledním čtvrtletí loňského roku, a to v důsledku poklesu cen ropy a plynu. Zisk plynárenských aktivit Shellu se kvůli zlevnění plynu snížil o 18 procent na 4,9 miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters.

V celém loňském roce firma Shell více než zdvojnásobila upravený čistý zisk na rekordních 39,9 miliardy dolarů. Těžila zejména z prudkého růstu cen energií, ke kterému přispěl ruský útok na Ukrajinu.

Společnost Shell rovněž oznámila, že v příštích třech měsících odkoupí zpět vlastní akcie v hodnotě čtyř miliard dolarů. Tempo zpětného odkupu vlastních akcií tak ponechala beze změny, upozornila agentura Reuters.

Právní bitva v Británii. Tisíce Nigerijců žalují Shell kvůli zamoření řeky ropou

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám