Hlavní obsah

Senát vrátil Sněmovně zákon o registračních pokladnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Horní komora Parlamentu podle očekávání odmítla zákon o registračních pokladnách s fiskální pamětí a vrátila jej zpátky Sněmovně. Vláda zákon považuje za jeden ze skupiny norem, které bojují pro šedé ekonomice. Pravicový Senát tvrdí, že zákon jen zbytečně zkomplikuje podnikatelům práci. Proti zákonu hlasovalo 50 ze 74 přítomných senátorů.

Článek

Registrační pokladny by si podle dosavadního návrhu museli pořídit maloobchodníci a poskytovatelé hostinské služby od roku 2007. Za jednu zaplatí kolem 30 tisíc korun. Pokladna s fiskální pamětí si pamatuje všechny operace, které na ní byly provedeny od jejího uvedení do provozu.

ODS už při schválení ve Sněmovně prohlásila, že pokud nyní zákon projde celým legislativním procesem, bude to první norma, kterou zruší, pokud vyhraje volby, ať už řádné nebo předčasné, a dostane se k moci.

Ministerstvo financí odhaduje, že registrační pokladny zlepší výběr daní o miliardu korun ročně. Bývalý předseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) ale už dříve tuto teorii zpochybnil. Podle něj nikde ve světě, kde tyto pokladny jsou, nebyla prokázána souvislost mezi jejich zavedením a lepším výběrem daní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám