Hlavní obsah

Šéf IEA: Rusko přišlo navždy o Evropu jako největšího odběratele energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf Mezinárodní energetické agentury (IEA) Fatih Birol v úterý na energetické konferenci prohlásil, že Rusko navždy ztratilo Evropu jako svého největšího energetického odběratele. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Mezinárodní energetické agentury (IEA) Fatih Birol.

Článek

Birol zároveň očekává, že ruská těžba ropy bude do konce prvního čtvrtletí příštího roku omezena asi o dva miliony barelů ropy denně. Letos v březnu těžba Ruska činila více než deset milionů barelů denně.

Za poklesem těžby ruské ropy stojí sankce západních zemí namířené na Rusko, které jsou odvetou za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu.

Klíčové je v tomhle ohledu datum 5. prosince, kdy v Evropské unii vejde v platnost zákaz dovozu ruské ropy po moři, a ve stejný den pak také dojde k zastropování její ceny. Na stropu, jehož konkrétní výše zatím není známá, se už dříve dohodly země G7, Austrálie a Evropská unie. V případě EU pak ještě 5. února přibude zákaz na dovoz ruských ropných produktů.

Cílem těchto opatření je připravit Rusko o příjmy z exportu ropy. Země tak bude muset hledat kupce na jiných trzích.

Bulharsko navzdory sankcím povolí vývoz z rafinerie ruské firmy Lukoil

Ekonomika

Pochvala pro Norsko

Birol na energetické konferenci také pochválil Norsko za to, že zvýšilo vývoz plynu do Evropy, když to kontinent nejvíce potřeboval a zmizely ruské dodávky.

„Rád bych poděkoval Norsku za to, že v těžké době zvýšilo vývoz do Evropy a že znovu dokázalo, že země je spolehlivým dodavatelem,“ prohlásil.

Birol se vyjádřil také k obnovitelným zdrojům energie. Uvedl, že považuje za pozitivní, že se do obnovitelných zdrojů a nízkouhlíkových řešení investuje obrovské množství peněz.

IEA podle něj brzy zveřejní nová čísla, která ukazují, že investice do obnovitelných zdrojů v Evropě nebyly nikdy tak vysoké jako nyní. Investice jsou podle něj poháněny úvahami o energetické bezpečnosti, klimatickými závazky a touhou zemí podpořit nový průmyslový rozvoj.

Ruská ropa se na trzích zastropovala sama

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám