Hlavní obsah

Sdílení energií je blíže, prošlo prvním kolem ve Sněmovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost posílat si elektřinu vyrobenou z fotovoltaiky na střeše chaty do bytu ve městě nebo mezi přáteli je po včerejšku o krok blíže. Novelu energetického zákona, který umožní vznik energetických komunit, v úterý v prvním kole podpořila hlasy 160 poslanců Sněmovna. Teď zamíří do hospodářského výboru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jozef Síkela v úterý obhajoval ve Sněmovně komunitní energetiku

Článek

„Komunitní energetika umožní snížit výdaje za energie a posílit energetickou nezávislost každého z nás. Věřím, že projde úspěšně i dalšími kroky legislativního procesu,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Bez složité administrativy budou moci vznikat skupiny až o deseti členech, například z širší rodiny, přátel, firem s více provozy nebo mezi úřady v obci. V rámci těchto skupin budou moci výrobci elektřinu posílat sami sobě na jiné místo nebo ostatním.

Pokud ovšem bude elektřina sdílena prostřednictvím distribuční soustavy, budou se na ni vztahovat platby za použití elektrizační soustavy, které se nyní pohybují kolem dvou korun za kilowatthodinu.

Sdílet půjde i v širších skupinách. Až tisíc odběrných míst se bude moci účastnit energetického společenství. Ta se ale musejí registrovat jako právnické osoby.

V prvním kroku bude do poloviny roku 2026 možné sdílet elektřinu v rámci území správních obvodů nejvýše tří obcí s rozšířenou působností nebo území hlavního města Prahy.

S podporou opozice

Novela získala podporu napříč Sněmovnou. „Z mého pohledu je to možná energetický zákon roku. Zákon považuji za správný krok, hnutí ANO jej nebude blokovat,“ avizoval předem místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Podporu návrhu vyjádřil i klub SPD.

Původně se plánovalo, že novela vstoupí v platnost od ledna příštího roku, ale podle experta na komunitní energetiku Svazu moderní energetiky Martina Andora to vypadá spíš až na polovinu příštího roku. „Bude se to odvíjet od průběhu vyjednávání ve Sněmovně,“ řekl Právu Vojtěch Srnka, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, které novelu předkládalo.

Stanjura chce změny v podpoře obnovitelných zdrojů energie

Ekonomika

Poslankyně Pirátů Klára Kocmanová upozornila, že komunitní energetiku mohou už dnes využívat bytové domy, které ale energii rozdělují podle statického klíče. „Tedy rovnoměrně dle počtu bytových jednotek. Z toho důvodu není tato možnost dnes moc využívána,“ podotkla.

„Proto bude jedině dobře, když se toto změní na klíč dynamický, aby byla energie využívána skutečně efektivně. Sdílení v bytových domech bude totiž pravděpodobně tím nejčastějším užitím ve městech,“ míní Kocmanová.

V bytových domech už nyní

Bytové domy mohou sdílet produkci ze společné fotovoltaiky od letoška. Rodiny v domě ušetří až desítky procent plateb za elektřinu.

S pořízením společné elektrárny nemusí souhlasit všichni obyvatelé domu, stačí, když se na tom domluví družstvo nebo SVJ. Ti, kteří se na společné výrobě podílet nechtějí, budou dál odebírat elektřinu od svého dodavatele.

Lidé budou moci sdílet vyrobenou elektřinu, schválila novelu vláda

Ekonomika

Pro společnou výrobu je nutné vyměnit stávající elektroměry za nové, průběhové, což provedou distributoři zdarma.

Odběrným místům, která sdílejí elektřinu, se také v souvislosti s instalací nového elektroměru změní fakturační období z ročního na měsíční.

Blíží se sdílení elektřiny. Síť ale není připravena

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám