Hlavní obsah

Lidé budou moci sdílet vyrobenou elektřinu, schválila novelu vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda schválila novelu energetického zákona, která umožňuje vznik energetických komunit v Česku, oznámil ve středu na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle té bude možné prostřednictvím distribuční sítě sdílet vyrobenou elektřinu. Novela umožní také sdílení vlastní vyrobené elektřiny na jiném předávacím místě, například z chalupy do bytu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jozef Síkela na schůzi Vlády ČR

Článek

„Schválili jsme novelu energetického zákona, která umožní sdílet vlastní vyrobené elektřiny mezi členy komunit. Zákon umožní každému, aby se stal aktivním účastníkem energetického trhu a vlastní vyrobenou elektřinu volně posílal až na deset odběrných míst napříč celou Českou republikou. V praxi tak bude možné například vyrábět elektřinu na chatě a její přebytky používat třeba v bytě ve městě,“ oznámil Síkela.

Zákon také umožní vznik energetických společenství. „Až tisíc členů bude moci sdílet energii na území tří sousedních obcí s rozšířenou působností. K založení takového společenství bude třeba vytvořit právnickou osobu, družstvo nebo spolek a zaregistrovat se u energetického regulačního úřadu,“ vysvětlil na tiskové konferenci ministr.

Podle něj jde o „důležitý krok směrem k moderní české energetice“. Věří, že novela posílí energetickou bezpečnost, umožní snížit výdaje za energie a pomůže životnímu prostředí.

Návrh novely navazuje na předchozí změny energetického zákona. Jedním z nich je novela vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou, která umožňuje využívání energie z například fotovoltaické elektrárny obyvateli bytových domů.

Další novinkou je zvýšení limitu pro licenci na výrobu elektřiny, odbornou způsobilost a stavební povolení na 50 kilowattů.

Vláda schválila předběžný návrh rozpočtu se schodkem 235 miliard korun

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám