Hlavní obsah

Sarkozy, Merkelová a Juncker klekli na banky jako mafiáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky dostaly během nočního summitu eurozóny v Bruselu nabídku jak vystřiženou z mafiánského filmu, která se prostě „nedala odmítnout“. Přistoupily na požadavek odepsat 50 procent dluhů Řecka. Kdyby tak neučinily, podle německého serveru Ftd.de by je francouzský prezident Nicolas Sarkozy, německá kancléřka Angela Merkelová a šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker k tomuto kroku donutili.

Foto: Yves Herman , Reuters

Zleva: šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker, francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová na summitu v Bruselu

Článek

Podle serveru se na vrcholných schůzkách unie málokdy jedná tak tvrdě jako v případě posledního bruselského summitu. Merkelová, Sarkozy a Juncker přitlačili na banky, aby odpustily Řecku polovinu dluhů. Podle Angely Merkelové dostal bankovní sektor „jedinou nabídku“.

"Byla to jako v nejkrásnějším mafiánském filmu nabídka, kterou nelze odmítnout. Jinak by (politici) přistoupili k vynucenému škrtnutí dluhů," soudí komentátor Ftd.de. "Po půlnoci se Nicolas Sarkozy, Angela Merkelová, Jean-Claude Juncker a další náhle postavili do dveří a řekli, že pokud neudělají tento krok dobrovolně, budou k němu donuceni," napsal s tím, že šlo vůči bankám o vydírání.

Nedobrovolná účast by byla výhodnější

Podle analytického serveru Eurointelligence ale dohoda z bruselského summitu k vyřešení řecké krize nepovede a veřejné finance v zemi nestabilizuje. Pro banky by podle něj bylo výhodnější, kdyby jejich účast na odpisech byla nedobrovolná, jelikož pro takový případ jsou pojištěné.

"Je to komplexní dohoda? Samozřejmě, že je. Udělali přesně to, co se od nich očekávalo. A vyřeší to krizi? Samozřejmě, že ne. Pravděpodobnost, že se podaří řeckou dohodu naplnit, se blíží nule," napsal server.

Server rovněž varoval před nebezpečím chystaného navýšení záchranného fondu eurozóny. Jeho úvěrová kapacita by měla vzrůst několikanásobně, ale takový závazek není nijak přesvědčivý, pokud ho nedoprovází závazek Evropské centrální banky, že je připravená fungovat jako poslední naděje v případě prohlubujících se problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám