Hlavní obsah

Sankce zabírají. Příjmy Ruska z ropy a plynu klesly nejníž od roku 2020

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západní sankce mají čím dál větší vliv na ruský export fosilních paliv. Měsíční příjmy rozpočtu Ruské federace z prodeje ropy a plynu byly v lednu nejnižší od srpna 2020. Meziročně klesly skoro o polovinu, uvedla v pátek agentura Reuters s odkazem na údaje ruského ministerstva financí.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Ropná rafinerie společnosti Lukoil ve Volgogradu.

Článek

Ruské daňové a celní příjmy z prodeje energií v lednu dosáhly 425,5 miliardy rublů (zhruba 131 miliard Kč). Meziročně tak klesly o 46 procent. Přispěl k tomu fakt, že se cena ruské ropy Urals propadla o 42 procent, zatímco cena severomořské ropy Brent zůstala téměř beze změny.

Údaje ruského ministerstva financí ukazují, že rozpočtové příjmy z prodeje energií klesly meziměsíčně v lednu ve srovnání s prosincem 2022 dokonce o 54 procent. Prosincové příjmy nicméně pozitivně ovlivnila jednorázová daňová platba ze strany ruského plynárenského giganta Gazpromu.

Moskva se silně spoléhá na miliardové příjmy z prodeje ropy a plynu, aby mohla financovat svůj rozpočet, a zejména válku na Ukrajině. V poslední době však byla nucena prodávat některé své mezinárodní rezervy, aby výpadek v příjmech pokryla, informuje dále Reuters.

Rusko lepí rozpočet rezervami

Ekonomika

Západní země uvalily na Rusko rozsáhlé ekonomické sankce kvůli jeho loňskému útoku na Ukrajinu. Brusel doufá, že jeho restrikce sníží ruský export ropy do Evropské unie o 90 procent. Podíl ruského plynu na celkovém dovozu plynu do členských zemí EU od začátku války klesl na méně než 15 procent z dřívějších více než 40 procent.

Rusko zatím nebude kvůli embargu snižovat produkci ropných produktů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám