Hlavní obsah

Rusko lepí rozpočet rezervami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnota ruského fondu národního blahobytu na začátku roku činila 148,4 miliardy dolarů (zhruba 3,3 bilionu Kč). Klesla tak ze 174,9 miliardy dolarů ze začátku loňského února, tedy z doby před zahájením invaze na Ukrajinu.

Foto: Hoppe Sven, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ruské ministerstvo financí uvedlo, že jen v prosinci z fondu vynaložilo zhruba 35 miliard dolarů na krytí rozpočtového deficitu. Do fondu směřuje část příjmů z prodeje ruské ropy, jeho původním účelem je podpora penzijního systému. Nyní se však spolu s velkými vládními půjčkami na domácím dluhopisovém trhu stal hlavním zdrojem financování rozpočtového schodku.

Rusko prostředky z fondu v loňském roce použilo rovněž na podporu některých státních podniků, včetně leteckého Aeroflotu.

Ministr financí Anton Siluanov uvedl, že Rusko loni hospodařilo s rozpočtovým deficitem 3,3 bilionu rublů (zhruba bilion korun), což je přibližně 2,3 procenta HDP.

Rusko má větší potíže, než to vypadá

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám