Hlavní obsah

Sankce USA zasáhly Rosněfť i Kalašnikov. Ruské akcie klesají

Akcie na moskevské burze ve čtvrtek výrazně klesají, a reagují tak na oznámení nových hospodářských sankcí, které proti Rusku zavádějí Spojené státy. Burzovní index MICEX v úvodu obchodování ztrácel 2,5 procenta, největší ruská ropná společnost Rosněfť dokonce šest procent.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama mluví o rozšíření sankcí proti Rusku kvůli krizi na Ukrajině.

Článek

Ztrátám se nevyhnul ani druhý největší producent plynu, společnost Novatek. Jeho akcie odepisovaly zhruba 5,5 procenta. Ztráty se ale v obou případech později zmírnily.

Obavy z dopadů sankcí jsou znát i na devizovém trhu. Rubl k dolaru klesl o jedno procento.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

EU a Spojené státy se ve středu rozhodly uvalit zatím nejtvrdší hospodářské sankce proti Rusku. EU se na nich shodla na večerním summitu v Bruselu [celá zpráva].

Spojené státy své stanovisko sdělily na webu ministerstva financí a uvedly, že sankce zasáhnou ruské podniky. [celá zpráva]

Gazprom na seznamu není

Kromě Rosněfti a společnosti Novatek se na americkém sankčním seznamu objevila řada klíčových ruských firem, například banky Gazprombank a Vněšekonombank či řada ruských zbrojovek, včetně firmy Kalašnikov. Jakékoli obchodní kontakty s těmito firmami americká vláda svým občanům zakazuje.

Na americký seznam se ovšem nedostal ruský plynárenský gigant Gazprom, který se výrazně podílí na zásobování Evropy zemním plynem.

EU bude mít svůj seznam sankcionovaných ruských subjektů, které finančně či materiálně podporují kroky podkopávající nebo ohrožující ukrajinskou suverenitu, celistvost a nezávislost, do konce měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám