Hlavní obsah

Rusové chtějí vozit ovoce z Turecka a ryby z Chile

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva po uvalení embarga na řadu potravin z EU a USA jedná o zvýšení dovozu ovoce a zeleniny z Turecka. Plánuje také zvýšit dovoz potravin z Chile a posílit domácí zemědělskou produkci. Informovaly o tom ruské agentury.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Šéf ruského zemědělského úřadu Sergej Dankvert by o zvýšení dovozů ovoce a zeleniny měl v pátek pomocí telekonference jednat s tureckým ministrem zemědělství Nihatem Pakdilem, uvedla agentura RIA Novosti.

Turecko je čtvrtým největším světovým producentem jablek. Páté je Polsko, odkud dovoz jablek Rusko zakázalo ještě před zavedením širšího potravinového embarga. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zemědělský úřad oznámil také plány zvýšit dovoz potravin z Jižní Ameriky. Více zeleniny, ovoce, ryb a mořských plodů, masa i mléka hodlá dovážet z Chile.

„Dovoz ryb, který loni dosáhl 53 tisíc tun, se může zvýšit dvakrát až třikrát, dovoz mořských plodů může vzrůst ze tří tisíc tun na 15–20 tisíc tun,“ uvedl úřad v prohlášení.

Zemědělci mají přidat

Podle statistik Rusko v posledním desetiletí dováželo zhruba třetinu všech potravin.

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv je ale přesvědčen, že embargo pomůže rozvoji domácího zemědělství. „Zaostáváme jen v produkci některých druhů masa a mléka. Naši farmáři jsou připraveni to dohnat, zvláště když jim pomůžeme,“ řekl Medvěděv podle agentury ITAR-TASS.

Podle ruského ministerstva zemědělství farmáři uvádějí, že jsou schopni do příštího roku zvýšit produkci o 20–25 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám