Hlavní obsah

Rusové auta nekupují, propady prodejů neušetřily ani Škodu Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku se v listopadu meziročně propadl o 42,7 procenta na 131 571 vozů. Tempo jeho poklesu tak zrychlilo z říjnových 38,5 procenta. Vyplývá to z úterních údajů podnikatelského sdružení AEB. Výraznému propadu odbytu na ruském trhu se nevyhnul ani český výrobce Škoda Auto.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Předváděcí centrum automobilky Ford v Moskvě

Článek

Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. V období od ledna do listopadu se prodej aut v Rusku meziročně snížil o 34,5 procenta na 1,45 miliónu vozů.

K listopadovému propadu prodeje podle AEB přispěla skutečnost, že poptávku po automobilech ve stejném loňském období podpořily obavy ze zdražování v důsledku prudkého oslabení kurzu domácí měny.

Se slabou poptávkou v Rusku se nyní potýká i mladoboleslavská Škoda Auto. Té podle údajů AEB prodej na ruském trhu v listopadu meziročně klesl o 39 procent na 4663 vozů.

Rusko srazilo světové prodeje Škody

„Ty údaje jsou správně. V listopadu jsme našim zákazníkům v Rusku dodali 4 700 vozů, tedy meziročně o 38,7 procenta méně,” řekl Novinkám mluvčí automobilky Tomáš Kubík.

Právě problémům v Rusku automobilka přičítá listopadový celosvětový pokles prodejů o 1,4 procenta. Celkem dodala zákazníkům ve světě 89 tisíc vozů, téměř o pětinu jí rostly prodeje v Česku a střední Evropě.

Ruská divize americké automobilky Ford Motor v pondělí předpověděla, že útlum na ruském automobilovém trhu bude ještě minimálně rok pokračovat. Divize předpokládá, že celkový prodej aut v Rusku se bude v příštím roce stejně jako letos pohybovat mezi 1,5 až 1,6 miliónu vozů. V loňském roce přitom dosáhl 2,5 miliónu vozů.

Reklama

Související články

Nástupce roomsteru nebude, potvrdila Škoda

Škoda Auto nebude nabízet nástupce modelu Roomster. Opustí klesající segment velkoprostorových vozů MPV a soustředí se na sportovně užitková SUV, uvedl pro ČTK...

Výběr článků

Načítám