Hlavní obsah

Rusko získalo třicetiletý kontrakt s Čínou na odběr plynu za půl biliónu dolarů

Ruský plynárenský podnik Gazprom ve středu podepsal dohodu o dodávkách zemního plynu do Číny. Informovala o tom agentura Reuters. Dohoda může snížit závislost ruského exportu na Evropě. O tom, zda nakonec bude kontrakt uzavřen, kolovaly do poslední chvíle rozporné zprávy.

Foto: Mark Ralston, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin se zdraví se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Článek

Jelikož vztahy Moskvy se Západem vyhrotila současná krize na Ukrajině a s ní související sankce, snaží se ruský prezident Vladimir Putin posílit spojenectví a byznys s Východem.

Ruská média, vládní úředníci i samotný Putin opakovaně uvedli, že třicetiletý kontrakt na dodávky plynu v hodnotě 456 miliard dolarů bude uzavřen při prezidentově návštěvě Šanghaje, která končí ve středu večer.

Financial Times přitom s odkazem na mluvčího státní ropné firmy napsaly, že kontrakt uzavřen zatím nebude.

Dodržte závazky, vzkázal Barroso Putinovi

Dodávky ruského plynu do Evropy by neměly být narušeny po dobu trojstranných jednání mezi zástupci Ruska, Ukrajiny a Evropské unie o této problematice. Putinovi to ve středu v dopise napsal šéf Evropské komise José Barroso.

Zdůraznil očekávání, že Rusko své závazky v tomto smyslu dodrží. Je podle něj odpovědností ruského Gazpromu zajistit dodávky plynu ve smluvních objemech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám