Hlavní obsah

Plynaři v Česku mají zásoby na několik měsíců

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kapacitě zásobníků plynu patříme mezi evropskou špičku. Při plném obsahu by dokázaly pokrýt až třetinu roční spotřeby Česka. V současnosti jsou naplněny více než z poloviny. Vyplývá to z informací společností RWE, MND a Česká energie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil, že Rusko od června zastaví dodávky plynu do Evropy, pokud mu Ukrajina nezaplatí. [celá zpráva] V úterý večer bude o situaci jednat Bezpečnostní rada státu.

Největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu v České republice je skupina RWE.

„Celková skladovací kapacita našich šesti zásobníků dosahuje 2,7 miliardy metrů krychlových zemního plynu. To představuje přibližně dvouměsíční spotřebu plynu ČR v zimním období,“ řekl Novinkám mluvčí RWE Martin Chalupský.

Podzemní zásobníky se už druhý měsíc postupně naplňují. Aktuálně je kapacita zásobníků naplněna z 53 procent. Česko se připravuje nejen na další topnou sezónu, ale i na případné výpadky dodávek.

Foto: RWE

Plynový zásobník RWE v Tvrdonicích.

MND má plynu na zimu pro menší město

Zásobníky plynu disponuje také společnost MND (Moravské naftové doly).

MND těží plyn přímo na území České republiky a zároveň disponuje vlastními zásobami zemního plynu ve velkokapacitních podzemních zásobnících. V současnosti má skupina MND uskladněno na území Česka 208 miliónů metrů krychlových plynu.

„Toto uskladněné množství vlastních zásob plynu v podzemních zásobnících by vystačilo pokrýt průměrnou spotřebu zhruba 270 tisíc českých domácností na celé zimní období,“ uvedl obchodní ředitel MND Ludvík Baleka.

V Rožné staví rychlý zásobník

Skupina Česká energie v současné době buduje podzemní zásobník plynu v Rožné. Zásobník v sousedství bývalého uranového dolu má kapacitu 171 miliónů metrů krychlových. Při případné krizi by ale nepomohl – má se dokončit nejdříve za čtyři roky.

„Díky své konstrukci a projektovaným technickým parametrům je na rozdíl od ostatních zásobníků zemního plynu (vyjma zásobníku Háje u Příbrami, který pracuje na obdobném principu) schopen každý den dodat do plynárenské soustavy až 20 miliónů metrů krychlových zemního plynu,“ řekl Novinkám obchodní ředitel České energie Eduard Pálka.

To je zhruba 30 procent objemu zemního plynu, který jsou schopny dodat všechny zásobníky zemního plynu v ČR dohromady za předpokladu, že jsou v naplněném stavu. Denní spotřeba plynu v ČR se v únoru 2014 pohybovala mezi 26 a 39 milióny metrů krychlových denně.

Česko by v případě zastavení dodávek z Ruska nebylo závislé jen na zásobnících. Díky napojení české soustavy severním směrem přes hranice s Německem odebírá plyn z Norska. V současné době je ho z celkového objemu asi třetina. Na druhou stranu dokážeme přepravovat zemní plyn z ČR na Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám