Hlavní obsah

Rusko svérázně přejmenovává tankery pod sankcemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská státní firma Sovcomflot přejmenovala některé ropné tankery, na které USA uvalily sankce. Upozornila na to agentura Bloomberg. Změna jmen je ale spíše výrazem vzdoru než snahou vyhýbat se sankcím. Rusové totiž tankery pojmenovali podle svých měst.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ropný tanker u pobřeží Maroka.

Článek

USA uvalily na ruskou přepravní společnost Sovcomflot sankce v únoru, v rámci dalších zpřísnění u příležitosti druhého výročí války na Ukrajině. Na jmenovitý seznam amerického ministerstva financí bylo zahrnuto čtrnáct ropných tankerů společnosti. Po vyhlášení restrikcí přestaly přijímat ropu z lodí například rafinerie v Indii.

Podle informací Bloombergu změnily jména zatím nejméně čtyři tankery. Například NS Bravo byl přejmenován na Bělgorod, NS Captain na Kaliningrad, další dvě lodi nesou jména ruských měst Krasnojarsk a Kemerovo. Tankery už navíc neplují pod vlajkou Gabonu, nýbrž přímo pod vlajkou Ruska.

Sankce v akci. Rusku se nedaří opravovat poškozené rafinérie

Svět

Jde přitom o velké lodě, schopné převážet okolo 700 tisíc barelů (111 milionů litrů) ropy. Lodě jde i po přejmenování identifikovat v databázi podle přiděleného unikátního čísla Mezinárodní námořní organizace. To zůstává stejné.

Ačkoli tankery někdy mění jména, aby nebyly na první pohled shodná s těmi na sankčních seznamech, v tomto případě jde podle Bloombergu spíše o projev ruského vzdoru, jelikož vazbu na Moskvu nezastírají.

Budou tak pravděpodobně nakládat a vykládat ropu v přístavech, kde se mezinárodní sankce obcházejí, nebo přečerpávat ruskou ropu na lodě „stínové flotily“ a falšovat její původ, což je další využívaná taktika.

Banky posílají Rusku platby za ropu s velkým zpožděním. Mají strach

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám