Hlavní obsah

Banky posílají Rusku platby za ropu s velkým zpožděním. Mají strach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ropné společnosti dostávají peníze za prodej ropy a pohonných hmot až s několikaměsíčním zpožděním. Důvodem jsou obavy bank v Číně, Turecku a Spojených arabských emirátech (SAE), které platby zpracovávají, z amerických sankcí, informovala ve středu agentura Reuters s odvoláním na osm anonymních zdrojů obeznámených se situací.

Foto: Profimedia.cz

Ropný tanker poblíž terminálu v Turecku, kam se přiváží ruská ropa.

Článek

Peníze z prodeje fosilních paliv jsou hlavním příjmem Ruska k financování jeho válečného tažení na Ukrajině, proto Západ v této oblasti zavedl proti Rusku řadu sankcí včetně cenového stropu na ruskou ropu ve výši 60 dolarů za barel.

Moskva však dokázala sankce efektivně obejít, když mj. zesílila vývoz do zemí, které se do sankcí nezapojily a které před válkou ropu z Ruska ve velkém množství neodebíraly.

V posledních týdnech ale putuje do Ruska za prodej ropy a paliv méně peněz. Mohou za to banky v Číně, SAE a Turecku, které zpřísnily své požadavky na dodržování sekundárních amerických sankcí, což vede ke zpoždění nebo dokonce odmítnutí převodů peněz do Moskvy, sdělilo agentuře Reuters osm bankovních a obchodních zdrojů.

Přestaňte s útoky na ruské rafinérie, tlačí USA na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Banky, které jsou obezřetné vůči sekundárním sankcím USA, začaly žádat své klienty, aby poskytli písemné záruky, že žádná osoba nebo subjekt ze sankčního seznamu U.S. SDN (Special Designated Nationals) není zapojen do obchodu nebo není příjemcem platby.

Washingtonu se díky tomu daří plnit dva politické cíle zároveň. Jednak tím narušuje tok peněz směřujících do pokladnice Kremlu a zároveň nedochází k přerušení světových dodávek energií, uvedla Reuters.

Banky First Abu Dhabi Bank (FAB) a Dubai Islamic Bank (DIB) v SAE pozastavily několik účtů spojených s obchodováním s ruským zbožím, uvedly dva zdroje. Jiná banka ze SAE - Mashreq, turecké Ziraat a Vakifbank a čínské ICBC a Bank of China sice platby nadále zpracovávají, avšak se zpožděním v řádu týdnů nebo dokonce měsíců, dodaly další čtyři zdroje.

„Bezprecedentní tlak Spojených států a Evropské unie na Čínskou lidovou republiku samozřejmě pokračuje. To vytváří určité problémy, ale nemůže se stát překážkou dalšího rozvoje našich obchodních a ekonomických vztahů (s Čínou),“ řekl k problému mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na každodenním hovoru s novináři.

Obavy začaly v prosinci

Podle dalšího zdroje se problémy začaly objevovat loni v prosinci potom, co si banky uvědomily, že hrozba amerických sekundárních sankcí je skutečná.

Zdroj v této souvislosti zmínil exekutivní příkaz amerického ministerstva financí z 22. prosince 2023, ve kterém stojí, že by USA mohly uplatnit sankce na zahraniční banky za obcházení ruského cenového stropu. USA tak banky vyzvaly ke zpřísnění v dodržování předpisů. Jednalo se o první přímé varování před možností sekundárních sankcí původně uvalených na Rusko.

Rusko zvýšilo vývoz ropy po moři na letošní maximum

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám